Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Full-frame fotoaparát Lumix S1H ohúri profesionálnych filmárov

Full-frame fotoaparát Lumix S1H ohúri profesionálnych filmárov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po uvedení bezzrkadlového fotoaparátu Lumix S1 a jeho full-frame verzie S1R zameranej na statické zábery sa spoločnosť Panasonic rozhodla doplniť sériu o model, ktorý je zameraný na tvorbu videí. Kompaktný full-frame fotoaparát Lumix S1H je tak pripravený nakrúcať videá v kino kvalite, a to aj v slabších svetelných podmienkach.

Full-frame fotoaparát Lumix S1H dostal do výbavy nový snímač s rozlíšením 24,2 megapixlov, ktorý medzi najtmavším tieňom a najjasnejším svetlom poskytne pôsobivý dynamický rozsah 14 EV. Každý pixel sa spája s dvomi rôznymi obvodmi, čo mu dodáva duálnu schopnosť prirodzenej citlivosti ISO, čo znamená, že môže fungovať v dvoch základoch ISO od 640 a 4 000, čím sa z fotoaparátu stáva vynikajúci nástroj pre snímanie v horších svetelných podmienkach.

Čo sa týka najvyššie rozlíšenia snímania, S1H zvláda 10-bit 6K full-frame 3 : 2 videá pri rýchlosti 24 snímok za sekundu, alebo 5,9 K videá s pomerom strán 16 : 9 pri rýchlosti 24 / 25 / 30 snímok za sekundu. Všetky režimy umožnia ukladanie na SD kartu bez časového obmedzenia, záleží len na samotnej kapacite karty.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Panasonic Lumix S1H.

K dispozícii je snímanie s vysokou snímkovou frekvenciou (HFR) a variabilnou snímkovou frekvenciou. V prípade HFR dosahuje S1H až 120 snímok za sekundu v rozlíšení 1080p v plným 10-bitových farbách, vrátane automatického ostrenia v reálnom čase a zvukovej stopy bez skreslenia spomalením. Pri VFR sa zvuk deformuje a rýchlosť snímania sa pri pohybe mení, no môže sa dostať na svoje maximum 180 snímok za sekundu.

Keďže je fotoaparát S1H určený pre neobmedzené nakrúcanie videí, bolo potrebné prepracovať jeho telo, aby lepšie odvádzalo teplo. Preto je fotoaparát o niečo robustnejší a ťažší ako jeho súrodenci S1 a S1R, a navyše má v sebe stavaný ventilátor pre nasávanie vzduchu skrz spodnú časť tela. Spoločnosť Panasonic tvrdí, že odvetranie nemá vplyv na odolnosť fotoaparátu voči poveternostným vplyvom, je stále odolný voči prachu a striekajúcej vode a je tak vhodný na prácu vonku. Fotoaparát je tichý a vďaka duálnej stabilizácii tela a objektívu pohlcuje aj malé vibrácie.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Panasonic Lumix S1H.

Zadný dotykový displej má dvojitý záves, takže sa dá otáčať aj vyklápať podľa potrieb používateľa. Okrem toho sa na vrchu fotoaparátu nachádza veľký LCD displej, ktorý umožňuje jednoduché nastavenie. Spotrebuje pritom tak málo energie, že ho používateľ môže ponechať zapnutý, aj keď je samotný fotoaparát zapnutý.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Panasonic Lumix S1H si so svojou kompaktnou veľkosťou a dostatočnou flexibilitou môže nájsť uplatnenie ako profesionálny kinematografický nástroj, ktorého potenciál by mohli oceniť aj väčšie produkčné štúdiá. Predávať sa bude za maloobchodnú cenu 3 999,99 dolárov len za telo bez objektívu. Spoločnosť Panasonic tiež uviedla na trh nové objektívy Lumix S Pro 24 - 70 mm f / 2,8 a Leica DG Summilux 25 mm f / 1,4.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Panasonic Lumix S1H.