Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Štvornohý robot Spot začne pracovať na nórskej ropnej plošine

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Boston Dynamics v septembri minulého roka uviedla na trh svojho pôsobivého štvornohého robota s názvom Spot. Jeho jedinečné schopnosti upútali pozornosť ropnej spoločnosti Aker BP. Tá chce nasadiť štvornohého robota, aby mohla preskúmať, či takéto stroje môžu zvýšiť bezpečnosť a zefektívnenie operácie ťažby ropy na mori.

Štvornohý robot Spot bude spolu s mnohými ďalšími robotmi a dronmi podrobený testovaniu na vrtnej plošine v Nórskom mori niekedy koncom tohto roka. Spoločnosť Aker BP použije tieto testy na vyhodnotenie toho, ako môžu tieto typy strojov a ich autonómne schopnosti pomôcť vylepšiť kontrolné procesy.

Štvornohý robot Spot počas testovania v simulovanom prostredí.

Pokiaľ ide o samotného Spota, spoločnosť Aker BP si predstavuje, že robota využije svoj duálny kamerový systém, systémy na vyhýbanie sa prekážkam a integrované senzory na zisťovanie únikov plynu, reagovanie na ne a poskytovanie informácií prevádzkovateľom na pevnine. Spoločnosť otestovala tieto schopnosti v simulovanom prostredí, v ktorom sa pracuje s ropou a zemným plynom, a tvrdí, že robot sa dokázal dostať na miesta, kam ľudskí pracovníci nemôžu alebo je to pre nich rizikové. Tým sa zvyšuje bezpečnosť nielen zamestnancov, ale aj celková bezpečnosť prevádzky ropnej plošiny.

Štvornohý robot Spot počas testovania v simulovanom prostredí.

„Našou víziou je digitalizovať všetky naše operácie od začiatku až po koniec, s cieľom zvýšiť produktivitu, zvýšiť kvalitu a zvýšiť bezpečnosť našich zamestnancov. Základom našej digitálnej cesty je skúmanie potenciálu robotiky na mori,“ hovorí Karl Johnny Hersvik, generálny riaditeľ spoločnosti Aker BP.

Vo videu na začiatku článku si môžete pozrieť štvornohého robota Spota priamo v akcii, ako skúma tieto simulované prostredia.

Štvornohý robot Spot počas testovania v simulovanom prostredí.