Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Drony navrhnuté na zber ovocia by mohli pomáhať v ovocných sadoch

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 2. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podľa izraelskej startup spoločnosti Tevel Aerobotics je vážny nedostatok pracovníkov na zber ovocia v sadoch. Preto sa spoločnosť rozhodla vyvíjať alternatívu v podobe autonómnych lietajúcich dronov, ktoré túto prácu urobia za ľudí.

Každá z jednotiek systému s názvom FAR (Flying Autonomous Robots – lietajúce autonómne roboty) pozostáva z kolesového vozidla so základňou, ktoré sa pohybuje hore a dole po radoch s ovocnými stromami, ovocných stromov, spolu so štyrmi kvadrokoptérami. Tie sú k tomuto vozidlu pripojené elektrickým káblom, ktorý slúži ako ich zdroj energie.

Autonómny dron na zber ovocia Tevel FAR pri zbieraní jabĺk.

S využitím svojich palubných kamier a algoritmov počítačového videnia na báze umelej inteligencie sú drony údajne schopné rozlišovať medzi jednotlivým ovocím a inými objektmi. Môžu tiež posúdiť veľkosť a zrelosť každého ovocia a navyše sú schopné naplánovať si trasu letu bez kolízie smerom k ovociu, ktoré považujú za vhodné na zber.

Autonómne drony FAR potom pomocou integrovaného ramena, s využitím špeciálnych stabilizačných algoritmov, uchopia ovocie, ktoré potom uložia na nákladnú základňu vozidla. Môžu pritom pracovať počas dňa aj noci, pokiaľ vydrží batéria vo vozidle.

Autonómny systém Tevel FAR si razí cestu jablkovým sadom.

V pláne je, aby si poľnohospodári podľa potreby prenajali flotily FAR, aby spoločnosť vedela, koľko ich je potrebných, v akom čase a na ako dlho. Po dodaní jednotiek a začatí zberu ovocia potom aplikácia poskytne v reálnom čase zobrazenie faktorov, ako je množstvo nazbieraného ovocia a odhadovaný čas zostávajúci do dokončenia procesu zberu.

Systém FAR zatiaľ nie je k dispozícii na komerčné využitie, no údajne bude použitý koncom tohto roka v pilotných projektoch v jablkových sadoch v Španielsku, USA a v Taliansku.