Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvý komerčný elektrický traktor, ktorý môže pracovať aj bez vodiča

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 12. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po dvoch rokoch vývoja uviedla kalifornská startup spoločnosť Monarch Tractor na trh plne elektrický traktor MK-V Founder Series vybavený umelou inteligenciou a oznámila dodávky prvému zákazníkovi, ktorým je výrobca vína a liehovín Constellation Brands.

Elektrický traktor Monarch bol vyvinutý s cieľom pomôcť pri dekarbonizácii poľnohospodárskych činností, pričom spoločnosť tvrdí, že nahradenie porovnateľného dieselového traktora jedným z jej modelov sa rovná odstráneniu 14 osobných vozidiel so spaľovacím motorom z ciest. A keďže ide v podstate o „pojazdné roboty so superpočítačmi“, ako hovorí spoločnosť Nvidia, môžu pomôcť riešiť aj nedostatok pracovných síl v poľnohospodárstve.

Model MK-V môže slúžiť ako poľnohospodársky traktor alebo ako všeobecné úžitkové vozidlo a na štyri kolesá traktora dodáva výkon motora v špičke 52 kW (70 konských síl). Môže sa pochváliť deviatimi prevodovými stupňami dopredu a tromi dozadu s ovládaním spojky a batériový blok má odhadovaný čas prevádzky 14 hodín, v závislosti od podmienok na farme a spôsobu používania. Ak je potrebná dlhšia nepretržitá prevádzka, batériu možno vybrať a vložiť novú. Navyše môže traktor slúžiť aj ako zdroj energie pre náradie a vybavenie na poli.

Autonómny elektrický traktor Monarch MK-V Founder Series.

MK-V má základnú hmotnosť 2 360 kilogramov, ťažnú kapacitu 2 500 kilogramov, nosnosť závesu 750 kilogramov a polomer otáčania 2,7 metra. V systéme sú zabudované dvojpásmový modul Wi-Fi a 4G pripojenie, ako aj rádiová technológia LoRa pre IoT riešenia. Na udržiavanie systému v aktuálnom stave sú podporované aktualizácie softvéru cez vzduch.

Pod kapotou sa nachádza šesť systémových modulov Nvidia Jetson Xavier NX, spolu s dvoma 3D kamerami a šiestimi zobrazovacími kamerami. Vďaka tomu môže vozidlo poskytovať asistenciu vodičovi alebo vykonávať vopred naprogramované operácie bez vodiča a má dokonca aj režim tieňa, v ktorom sleduje pracovníka z bezpečnej vzdialenosti.

Autonómny elektrický traktor Monarch MK-V Founder Series.

Systémy traktora môžu tiež zhromažďovať a analyzovať denné údaje o plodinách na „úpravu náradia v reálnom čase, dlhodobé odhady výnosov, aktuálne rastové štádiá a iné ukazovatele zdravia rastlín / plodín“.

Súčasťou je aj prevencia kolízie. Traktor úplne zastaví, ak sa v okruhu 1,5 metra od vozidla objaví človek, a automaticky vypne systém, ak sa v okruhu 0,3 metra od vývodového hriadeľa objaví ľudská končatina.

Zavedenie autonómneho elektrického traktora MK-V nasleduje po úspešnej pilotnej prevádzke v roku 2021 vo vinohradoch Wente Vineyards na domácej pôde spoločnosti v Livermore v Kalifornii. Teraz sú traktory radu Founder Series na ceste do spoločnosti Constellation Brands, pričom Monarch tvrdí, že ďalšie rodinné farmy a veľkí firemní zákazníci sú ďalšími v rade. Cena sa začína na 68 000 USD.

Autonómny elektrický traktor Monarch MK-V Founder Series.