Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómny robot SentiV kontroluje plodiny tým, že sa kotúľa po poli

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď si predstavíme poľnohospodárske roboty, máme tendenciu predstaviť si zariadenia, ktoré zbierajú plodiny alebo aplikujú chemikálie. Nový poľnohospodársky robot SentiV je však iný v tom, že je navrhnutý tak, aby kontroloval plodiny a hľadal problémy, pričom sa samostatne pohybuje po poliach.

Poľnohospodársky autonómny robot SentiV, ktorého vytvorila francúzska robotická startup spoločnosť Meropy, upúšťa od tradičných gumových pásov alebo kolies s pneumatikami, ktoré využíva väčšina agrobotov. Namiesto toho sa pohybuje na kolesách s otvorenými špicami bez kruhových ráfikov. Špice mu tak majú pomôcť zvládnuť nerovný terén a minimalizovať poškodenie plodín pri autonómnom pohybe.

Poľnohospodársky autonómny robot Meropy SentiV.

Poľnohospodári začínajú vyznačením súradníc obvodu svojho poľa na počítači. Keď sa následne robot SentiV na tomto poli usadí, pomocou zabudovaného modulu GNSS (globálny satelitný navigačný systém) určí, kde sa vzhľadom na tieto hranice nachádza. Potom sa vydá na cestu tam a späť cez pole a postupuje z jedného konca na druhý.

Využíva pritom dve kamery na snímanie plodín z dvoch uhlov pohľadu, a to zhora pri pohľade na listy a zdola pri pohľade na spodnú stranu listov. Výšku robota možno podľa potreby upraviť jednoduchou výmenou kolies so špicmi rôznych dĺžok.

Poľnohospodársky autonómny robot Meropy SentiV.

Získané snímky sa spracúvajú takmer v reálnom čase pomocou algoritmov založených na umelej inteligencii. Poľnohospodári sú okrem iného upozornení na prítomnosť a lokalitu problémov, ako sú burina, choroby a poškodenie škodcami. Sú tiež informovaní, ak je potrebné viac hnojiva alebo vody, a navyše sú informovaní o aktuálnom štádiu rastu plodín.

Podľa spoločnosti Meropy má robot SentiV hmotnosť 15 kilogramov a je schopný pokryť až 20 hektárov za jeden deň. Potenciálni kupujúci sa môžu zaregistrovať na odber aktuálnych informácií o komerčnej dostupnosti prostredníctvom webovej stránky výrobcu.