Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bodky z hodvábnych mikročastíc by mohli prekaziť falšovanie osív

Bodky z hodvábnych mikročastíc by mohli prekaziť falšovanie osív
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 3. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podobne ako lieky, bankovky a alkoholické nápoje, aj semená plodín predávané poľnohospodárom sú často falzifikáty. Vedci z MIT preto vyvinuli metódu, ako odhaliť falzifikáty osív pomocou označovania pravých semien hodvábnymi bodkami.

Svetová banka odhaduje, že až 50 % semien predávaných v niektorých afrických krajinách v skutočnosti nepochádza od renomovaných poľnohospodárskych spoločností, za ktoré sa vydávajú. Tieto falošné semená neklíčia ani zďaleka tak dobre ako ich lepšie vyšľachtené legitímne náprotivky, čo vedie k oveľa nižším výnosom.

Pri hľadaní metódy overovania pôvodu údajne pravých semien sa výskumníci z MIT zamerali na biologicky rozložiteľné mikročastice hodvábu, ktoré sú bezpečné pre potraviny. Vedci vytvorili štyri rôzne typy týchto častíc, z ktorých každá odráža svetlo iným spôsobom, keď sa umiestni do kvapalného roztoku, ktorý následne vyschne a vykryštalizuje.

Dávky semien by mohli byť označené bodkami, ktoré majú jedinečný spektrálny podpis.

Zmiešaním rôznych typov častíc v náhodných kombináciách, koncentráciách a pomeroch a následným nanesením malých bodiek zmiešaného roztoku na semená je možné vytvoriť značky špecifické pre daný produkt s jedinečným spektrálnym podpisom, ktorý je prakticky nemožné duplikovať. Tento podpis sa dá prečítať pomocou zariadenia, ako je Ramanov spektrometer, ktorý má, pravda, máloktorý poľnohospodár po ruke.

Vzhľadom na toto obmedzenie výskumníci zmiešali štyri rôzne farebné soli so štyrmi typmi hodvábnych mikročastíc. Týmto spôsobom sa nielenže obrovsky zvýšil počet možných kombinácií, ale vznikli aj bodky aplikované na semená s charakteristickými farbami, ktoré sa dajú zobraziť fotoaparátom smartfónu s makroobjektívom.

Značky semien by sa mohli nasnímať pomocou smartfónu a potom porovnať s online databázou spoločnosti vyrábajúcej osivá.

Ide o to, že poľnohospodárske spoločnosti začnú s aplikáciou bodiek s jedným jedinečným spektrálnym podpisom na všetky semená v danej dávke. Keď si poľnohospodár kúpi vrecko týchto semien, môže si pomocou smartfónu prečítať jednu z bodiek na semenách a potom ísť na internet a porovnať jej podpisový kód s tým, ktorý spoločnosť zaznamenala pre danú dávku. Ak sa tieto dva kódy zhodujú, farmár vie, že semená skutočne pochádzajú od tejto spoločnosti.

Bodky použité v štúdii majú priemer len jednu desatinu palca (približne 2,5 mm). Ak by to bolo praktickejšie pre komerčné využitie, kvapalný roztok obsahujúci mikročastice by sa mohol jednoducho aplikovať na semená ako celkový povlak.

Článok o výskume bol nedávno uverejnený v Science Advances.