Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Trhovisko, ktoré pestuje plodiny na svojej terasovej streche

Trhovisko, ktoré pestuje plodiny na svojej terasovej streche
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Architektonická firma MVRDV je známa svojim najlepšími návrhmi vo vzťahu k trhom. Návrhári sa aj tentoraz zamerali na ďalší projekt trhoviska, ktoré definuje veľká terasovitá zelená strecha, ktorá bude produkovať plodiny na predaj a umožní zákazníkom sa prechádzať na vrchole.

Trhovisko Tainan Xinhua Fruit and Vegetable Market bude, už ako názov napovedá, postavené v Tainane v Taiwane. Všetko sa bude sústrediť okolo hlavného priestoru trhoviska, na ktorom môže byť až 180 stánkov, spolu s priestorom pre aukcie a ďalšie zariadenia. Prirodzenú ventiláciu priestoru podporujú vysoko vlniace sa stropy postavené na stĺpoch. No najzaujímavejším priestorom nového trhoviska bude jeho veľká terasovitá strecha.

Tá je prístupná z schodiskom umiestneným na východnom rohu stavby. Strecha pritom poslúži na pestovanie rôznych produktov, vrátane ananásov, ryže, ruží a čaju. Na zelenú strechu budú mať prístup aj zákazníci trhoviska, ktorí tak môžu na vlastné oči vidieť pestované plodiny.

Trhovisko Tainan Xinhua Fruit and Vegetable Market

Trhovisko Tainan Xinhua Fruit and Vegetable Market

Do projektu trhoviska je začlenená aj štvorposchodová budova, v ktorej budú umiestnené administratívne kancelárie, reštaurácia a výstavné centrum, kde sa môžu vystavovať poľnohospodárske výrobky z regiónu. Štvorpodlažná budova prepichuje hlavnú štruktúru trhoviska a poskytne aj sekundárny prístup na upravenú terasovitú strechu.

Architekti si pre svoj projekt vybrali Tainan najmä preto, že ide o jedno z miest, v ktorom možno nájsť čarovnú prírodu, poľnohospodársku pôdu, farmy, more aj hory. Trhovisko sa tak môže stať symbolikou pre túto krásu, pretože zapadá do okolitého prostredia, pričom budova je plne funkčná a uspokojí potreby predaja a kúpy tovaru. Terasovitá strecha s rastúcimi plodinami navyše umožní návštevníkom uniknúť od zhonu dnešnej doby.

Nové trhovisko Tainan Xinhua Fruit and Vegetable Market by malo byť dokončené v priebehu roka 2020.

Trhovisko Tainan Xinhua Fruit and Vegetable Market

 

Trhovisko Tainan Xinhua Fruit and Vegetable Market