Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Rusku sa do žatvy zapojí obrovská flotila autonómnych kombajnov

V Rusku sa do žatvy zapojí obrovská flotila autonómnych kombajnov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Minulý rok spoločnosť Cognitive Technologies, ktorá vyvíja algoritmy umelej inteligencie, nainštalovala svoje autonómne systémy do kombajnov najväčšej ruskej poľnohospodárskej holdingovej spoločnosti Rusagro. Pilotný projekt bol úspešný a táto technológia sa postupne rozšíri až na flotilu 242 autonómnych kombajnov.

Spoločný projekt spoločností Cognitive Technologies, Sberbank a Rusagro zabezpečí, aby bola flotila 242 kombajnov vybavená autonómnou technológiou počas obdobia žatvy v rokoch 2020 - 2021 na poliach v Belgorode, Tambove, Kursku, Oreli a v Primorsku. Prvá inštalácia systémov sa pritom uskutoční už tento mesiac.

Autonómny riadiaci systém Cognitive Agro Pilot je schopný pracovať za každého počasia aj svetelných podmienok.

Autonómny riadiaci systém úrovne 3 využíva priamy prenos z jednej videokamery, ktorý sa analyzuje v reálnom čase pomocou takzvanej konvolučnej neurónovej siete. Vďaka umelej inteligencii bude kombajn schopný samostatne manévrovať po zoraných / nezoraných a po pokosených / nepokosených poliach. Autonómny riadiaci systém Cognitive Agro Pilot by mal byť pritom schopný prevádzky za všetkých poveternostných a svetelných podmienok, nepotrebuje GPS a má funkcie pre detekciu objektov.

Autonómny riadiaci systém Cognitive Agro Pilot analyzuje živé zábery z kamery pomocou konvolučnej neurónovej siete.

Ak by vozidlo z akéhokoľvek dôvodu opustilo vopred určenú trasu, systém na to upozorní operátora / vodiča, ktorý musí byť prítomný v kabíne, aby mohol vykonať manuálne opravy trasy. Po väčšinu času však bude ľudský operátor v kabíne monitorovať operácie v reálnom čase a kontrolovať ďalšie aspekty žatvy - napríklad mlátenie, čistenie zŕn a nastavenie uhla žacej hlavy.

Spoločnosť Cognitive Technologies sa domnieva, že jej systém, ktorý sa dá nainštalovať aj do iných poľnohospodárskych strojov, ako sú traktory a postrekovače, by mohol viesť k zníženiu nákladov na žatvu až o 3 - 5 percent, pričom by sa výrazne znížili aj straty výnosu zŕn počas zberu. Spoločnosť teraz plánuje rozvoj technológie na plne autonómny systém.

V kabíne vozidla je prítomný operátor, ktorý monitoruje operácie a je pripravený v prípade potreby prevziať manuálne riadenie.