Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrický traktor eUtility je poháňaný batériou a nie naftou

Elektrický traktor eUtility je poháňaný batériou a nie naftou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak by ste boli poľnohospodárom, nechceli by ste radšej len nabiť svoj úžitkový traktor namiesto toho, aby ste museli do neho na mieste natankovať z obmedzenej zásoby nafty? Presne to ponúka poľnohospodárom elektrický traktor eUtility.

Kalifornská spoločnosť Soletrac navrhla nový elektrický traktor s názvom eUtility, ktorý je výkonovo ekvivalentom k dieselovému traktoru s výkonom 40 konských síl. Má pohon zadných kolies, ktoré výhradne roztáča zabudovaná lítium-železo-fosfátová batéria s výkonom 28 kWh. Podľa výrobcu by mala batéria vydržať približne štyri až osem hodín prevádzky na jedno nabitie, samozrejme v závislosti od pracovného zaťaženia traktora. Táto výdrž sa dá predĺžiť prostredníctvom montáže druhej voliteľnej batérie na predný trojbodový záves vozidla.

Elektrický traktor Soletrac eUtility.

S využitím štandardného systému dobíjania musí byť traktor eUtility zapojený cez noc do elektrickej siete, aby sa podarilo dosiahnuť úplné nabitie batérie. Ak sa použije systém rýchleho nabíjania, batéria sa dokáže nabiť do 80-tich percent svojej kapacity už za tri hodiny nabíjania. Spoločnosť Soletrac tvrdí, že by batéria mala vydržať celkovo 3 500 cyklov nabíjania a vybíjania, pri vybití 80 percent jej kapacity.

Elektrický traktor Soletrac eUtility.

Zadný záves traktora eUtility je kompatibilný so všetkými štandardnými pracovnými nástrojmi, s výnimkou tých, ktoré si vyžadujú hydrauliku. No dajú sa umiestniť aj tie, v prípade, že sa zakúpi voliteľné hydraulické čerpadlo. K dispozícii je tiež čelný nakladač s nosnosťou 454 kilogramov nákladu.

Celý traktor váži 1 996 kilogramov a dosahuje maximálnu rýchlosť 40 km / h. Dá sa objednať so svetlou výškou podvozku 305 alebo 457 milimetrov. Cena za základný model bez voliteľného príslušenstva je stanovená na 45 000 dolárov.

Elektrický traktor Soletrac eUtility.