Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pokročilá technológia rozžiari plodiny, keď potrebujú pomoc

Pokročilá technológia rozžiari plodiny, keď potrebujú pomoc
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pre poľnohospodárov môže byť ťažké presne určiť, kedy je potrebné plodiny polievať alebo kedy sú napadnuté škodcami či plesňami. Technológia spoločnosti InnerPlant bola vyvinutá na pomoc tak, že plodiny začnú „žiariť“, keď sú v núdzi.

Poľnohospodári zvyčajne zavlažujú svoje plodiny podľa stanoveného harmonogramu a to isté platí aj pre aplikáciu hnojív a pesticídov. Tento proaktívny postup však môže znamenať, že spotrebúvajú vodu, hnojivá a pesticídy, keď to nevyhnutne nemusia. Výsledkom je nielen to, že utrácajú viac peňazí a pracujú tvrdšie, ako je potrebné, ale zbytočne zavádzajú do pôdy aj chemikálie, ktoré nie sú priateľské k životnému prostrediu.

Plodina InnerTomato fluoreskuje žltou farbou vedľa konvenčnej plodiny.

Práve to chce zmeniť nová technológia, ktorá je zameraná na plodiny, ktoré boli geneticky upravené americkou spoločnosťou InnerPlant. Keď sa tieto plodiny dostanú do najskoršieho štádia stresu, produkujú fluorescenčné proteíny. Nie sú viditeľné voľným okom, ale dajú sa snímať pomocou špeciálnych kamier na satelitoch.

Podľa farby (sú tri), ktorou plodiny fluoreskujú, sa dá zistiť, či začínajú trpieť nedostatkom vody, prítomnosťou patogénov alebo nedostatkom živín. Poľnohospodári budú mať k týmto údajom prístup prostredníctvom online portálu a môžu potom podniknúť príslušné kroky.

Platforma InnerPlant upozorní poľnohospodárov na problémy s plodinami a poradí im, ako postupovať.

Spoločnosť InnerPlant už vyrobila fluoreskujúcu rastlinu paradajok, nazvanú ako InnerTomato, ktorá sa v súčasnosti testuje na poliach v Kalifornii. Spoločnosť tiež pracuje na sójovej plodine a plánuje vývoj ďalších plodín v spolupráci s priemyselnými partnermi. Semená upravených plodín by nemali byť oveľa nákladnejšie semená bežných plodín. Samotné rastliny by sa mali tiež podobať svojim konvenčným náprotivkom z hľadiska faktorov, ako je rýchlosť rastu, odolnosť a výnos.

V závislosti od prekonania regulačných prekážok by mohla poľnohospodárom byť k dispozícii bežná verzia plodiny InnerTomato približne do jedného roka. Teda v prípade, že sa spoločnosť rozhodne ju komercializovať. Sójová plodina by sa mohla na trh dostať o rok neskôr.

Spoločnosť InnerPlant už vyrobila fluoreskujúcu rastlinu paradajok, nazvanú ako InnerTomato, ktorá sa v súčasnosti testuje na poliach v Kalifornii.