Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot navrhnutý na zber jabĺk trhá ovocie každých 7 sekúnd

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rovnako ako mnoho iných odvetví, aj sektor zberu ovocia bol výrazne zasiahnutý pandémiou Covid-19. Austrálsky vedci preto pripravili inovatívne čiastočné riešenie tohto problému a vyvinuli robota určeného na zber ovocia, ktorý dokáže zberať jablká v sadoch vysokou rýchlosťou.

Pre poľnohospodárov môžu byť roboty prospešné rôznymi spôsobmi, od kontroly plodín, cez pasenie oviec, až po likvidovanie buriny laserom. No začínajú sa už objavovať aj roboty, ktoré dokážu zberať rôzne plodiny alebo dokonca orezávať ovocné stromy, aby boli zdravé a bez chorôb.

Vedci z Oddelenia mechanického a leteckého inžinierstva na Monashskej univerzite pri vývoji svojho poľnohospodárskeho robota obrátili svoju pozornosť na jablká. Ich robot používa kombináciu kamier a algoritmov hĺbkového učenia na skenovanie stromov v sade a detekciu kúskov ovocia. To si vyžaduje, aby robot dokázal spracovávať informácie o ich tvare, orientácii a umiestnení na stonke vetvy, aby sa minimalizovalo poškodenie plodiny a okolitého lístia.

Novo vyvinutý poľnohospodársky robot na zber jabĺk.

Robot pritom uchopuje jablká pomocou špeciálne navrhnutého, pneumaticky napájaného, mäkkého nástroja so štyrmi nezávisle ovládanými prstami a sacím systémom. Vďaka nemu efektívne uchopuje a extrahuje jablká pri minimálnom poškodení ovocia a samotného stromu. Robot je momentálne schopný zozbierať viac ako 85 percent všetkých jabĺk, ktoré boli naplánované na zber.

Podľa vedcov ich robot identifikoval viac ako 90 percent jabĺk v zornom poli svojej kamery a vo vzdialenosti približne 1,2 metra. Stroj údajne dokáže pracovať za všetkých svetelných a poveternostných podmienok a na spracovanie obrazu jablka potrebuje menej ako 200 milisekúnd.

Novo vyvinutý poľnohospodársky robot na zber jabĺk.

Vedci v tomto roku uskutočňujú testy v teréne a uvádzajú, že robot poškodil menej ako 6 percent jabĺk odstránením ich stoniek. No tieto jablká bez stoniek môžu niektorá maloobchodníci stále predávať. Pri spustení v polovičnej rýchlosti bol stroj schopný identifikovať, vybrať a uložiť jablko každých 12,6 sekundy, zatiaľ čo zjednodušený proces „zober a polož“ znížil túto dobu na 9 sekúnd. Nakoniec bol robot spustený na plný výkon a čas zberu jedného jablka dokázal skrátiť len na 7 sekúnd.