Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot Flippy 2 sám obslúži vyprážanie v rýchlom občerstvení

Robot Flippy 2 sám obslúži vyprážanie v rýchlom občerstvení
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Robot na prevracanie hamburgerov Flippy od spoločnosti Miso Robotics sa dočkal vylepšenia. Nový model kybernetického kuchára Flippy 2 sa môže pochváliť dvojnásobnými schopnosťami prípravy jedla v rýchlom občerstvení a môže tiež samostatne prevádzkovať oddelenie na vyprážanie.

Súčasná ekonomická situácia má veľký vplyv na gastronomický biznis, vrátane reštaurácií rýchleho občerstvenia. Mnohé gastro prevádzky trpia vážnym nedostatkom personálu, čo má za následok rastúce ceny, obmedzenú ponuku v menu, skrátené otváracie hodiny či dokonca úplné zatvorenie. V tejto dobe nie je prekvapujúce, že automatizácia a dokonca aj umelá inteligencia sú pre firmy čoraz atraktívnejšie ako alternatíva k ľudskému personálu v kuchyni.

Kuchynský robot Flippy, ktorý bol predstavený už v 2017, má podobu samostatného robotického ramena, ktoré využíva technológie počítačového videnia a strojového učenia na vykonávanie jednoduchých kuchynských úloh, ako je práca na grile pri príprave hamburgerov, a zároveň uvoľňuje ľudí pre zaujímavejšie a menej nebezpečné úlohy, ako je práca v tesných priestoroch okolo grilov s horúcim olejom.

Tohto robota však netrápia dlhé hodiny práce a fyzicky náročných úloh, no pilotný program ukázal, že robot má stále veľa priestoru na zlepšenie. Zatiaľ čo robot Flippy bol navrhnutý tak, aby bezpečne pracoval s ľuďmi a prevzal časť pracovnej záťaže, ukázalo sa, že stále potrebuje ľudských spolupracovníkov, aby zasahovali počas zložitých úloh, ako je práca na fritovacej stanici.

Nový kuchynský robot Flippy 2 zvládne dvakrát toľko úloh ako jeho predchodca.

No nový model kuchynského robota Flippy 2, ktorý je vybavený novým systémom AutoBin, dokáže spracovať aj špeciálne jedlá, ako sú cibuľové krúžky a kuracie mäso v prispôsobiteľných nádobách. Môže pritom vykonávať dvojnásobok úloh pri príprave jedla, ako je plnenie koša, vyprázdňovanie obsahu a vracanie košov. Navyše si poradí s viacerými nádobami na vyprážanie, takže zelenina a ryby sa dajú pripravovať súčasne bez toho, aby sa zmiešali ich chute.

Podľa spoločnosti Miso Robotics dokáže kuchynský robot Flippy 2 zvládnuť približne 60 fritovacích košov za hodinu, zaberá o 56 percent menej miesta v uličke a je o 13 percent kratší ako jeho predchodca. Má tiež menej povrchov, ktoré je potrebné čistiť, čo prispieva k zníženiu nákladov.

Okrem programu so spoločnosťou White Castle je robot zapojený aj do pilotných projektov s inými americkými značkami rýchleho občerstvenia. Vývojári tvrdia, že sa výrazne posunul vo vývoji pre reštaurácie s rýchlym občerstvením. Flippy 2 zaberá menej miesta v kuchyni a vďaka jeho schopnostiam výrazne zvyšuje produkciu. Má pritom zabudovaných viac ako 120 konfigurácií a je údajne jedinou robotickou stanicou na vyprážanie, ktorá sa v súčasnosti vyrába vo veľkom.