Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Agro-dron XAG V40 používa pre lepší výkon len dva rotory

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď sa hovorí o multikoptérových dronoch, zvyčajne si predstavujeme stroje so štyrmi alebo viacerými rotormi. Nový poľnohospodársky dron V40 však zvolil iný prístup a používa len dva naklápacie rotory v snahe zlepšiť dosah a účinnosť postreku plodín.

Modulárny poľnohospodársky dron V40, ktorý vyrobila čínska spoločnosť XAG, sa dodáva so 16-litrovou nádržou na kvapalinu s herbicídom / pesticídom, 25-litrovou nádobou na granule semien a má dve skladacie ramená. Každé z týchto ramien nesie navrchu jeden rotor s dvoma lopatkami a rozprašovaciu dýzu na spodku.

Bežné multikoptéry sa dokážu pohybovať dopredu, dozadu, doľava a doprava zmenou rozloženia ťahu medzi svojimi štyrmi alebo viacerými rotormi s pevným uhlom. V40-tka má len dva rotory, ale toto obmedzenie obchádza tým, že ich dokáže elektronicky nakláňať dopredu a dozadu vzhľadom k polohe ramien.

Poľnohospodársky dvojrotorový dron XAG V40.

Podľa spoločnosti XAG je tento systém oveľa energeticky efektívnejší ako v prípade bežných dronov so štyrmi alebo viacerými rotormi. Výrobca však neposkytol žiadne údaje o výdrži batérie, no predpokladá sa, že bude dlhšia ako v prípade kvadrokoptéry. Okrem toho XAG tvrdí, že keďže sú dve dýzy umiestnené priamo pod dvomi rotormi, výsledný spodný prúd rozprašuje kvapalinu v sústredenejšom a koncentrovanejšom vzore, než by bolo inak možné. To znamená, že sa plytvá menej chemikálií, pretože nie sú náhodne rozfúkané všade okolo.

Poľnohospodársky dvojrotorový dron XAG V40.

S využitím palubného GPS a modulu radaru smerujúceho nadol, V40-tka začína preletom nad poľom, zatiaľ čo mapuje jeho hranice a geografické prvky. Dron následne tieto údaje používa na autonómne vykonávanie postrekov alebo výsevov plodín, pričom využíva dodatočný radarový systém smerujúci dopredu, aby sa vyhol prípadným prekážkam, ktoré by sa mohli objaviť. Používatelia môžu v prípade potreby prevziať aj manuálne ovládanie pomocou rádiového diaľkového ovládača.

Potenciálni kupci môžu kontaktovať spoločnosť XAG a požiadať o cenovú ponuku.

Poľnohospodársky dvojrotorový dron XAG V40.