Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Herbicídna technológia Greeneye selektívne postrekuje len burinu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nielenže sú herbicídy škodlivé pre životné prostredie, ale predstavujú aj ďalšie náklady pre farmárov, ktorí ich používajú. Pomôcť by im však mohol nový selektívny postrekovací systém Greeneye, o ktorom sa tvrdí, že herbicíd aplikuje len vtedy, keď deteguje burinu.

Systém, ktorý vyvinula izraelská agrotechnická spoločnosť Greeneye Technology, pozostáva zo série kamerových modulov naklonených smerom nadol, ktoré sú namontované po dĺžke ramenového postrekovača herbicídov tretích strán. Tento postrekovač môže byť ťahaný traktorom alebo zabudovaný do špeciálneho postrekovacieho vozidla.

V oboch prípadoch, keď sa postrekovač pohybuje po poli rýchlosťou až 25 km / h, technológia počítačového videnia založená na umelej inteligencii spoločnosti Greeneye Technology je údajne schopná rozlíšiť medzi plodinami a burinou, ktorá sa nachádza pod kamerovými modulmi. Keď sa objaví burina, aktivuje sa postrekovacia dýza nad touto rastlinou, aby ju poliala herbicídom. Pokiaľ však nie sú viditeľné žiadne buriny, nestrieka sa žiadny herbicíd. Podľa výrobcu by to v priemere mohlo znížiť používanie herbicídov až o 78 percent.

Jeden z modulov kamery systému Greeneye, ktorý údajne rozpoznáva burinu medzi plodinami.

Na rozdiel od toho farmári zvyčajne postrekujú celé polia, aby zlikvidovali burinu kdekoľvek sa nachádza. To znamená, že používajú oveľa viac herbicídu, ako by bolo potrebné, ak by postriekali len oblasti, kde sa nachádzala burina. Napriek tomu je potrebné poznamenať, že systém Greeneye stále umožňuje poľnohospodárom postriekať celé svoje polia reziduálnymi herbicídmi, ktoré zostávajú v pôde, aby zabránili rastu buriny.

Podľa spoločnosti je systém Greeneye tiež schopný spočítať plodiny, identifikovať špecifické druhy burín a identifikovať choroby alebo nedostatky v plodinách. Môže tiež dodatočne generovať počítačové mapy zobrazujúce problémové oblasti v každom poli.

Systém Greeneye bol komerčne spustený v Izraeli v októbri, s obmedzeným zavedením na stredozápade Ameriky, ktoré sa má uskutočniť začiatkom budúceho roka. Širšia dostupnosť systému by mala nasledovať v roku 2023.

Spoločnosť Greeneye Technology tvrdí, že jej systém preukázateľne znižuje používanie herbicídov v priemere až o 78 percent.