Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nvidia Drive Map zmapuje 500 000 km ciest pre autonómne vozidlá

Nvidia Drive Map zmapuje 500 000 km ciest pre autonómne vozidlá
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 3. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Nvidia už nejaký čas poskytuje svoje odborné znalosti v oblasti výpočtovej techniky aj svetu autonómnych vozidiel. Nedávno oznámená platforma má zlepšiť bezpečnosť týchto vozidiel, ktoré sa dostanú do ulíc. Technológia s názvom Drive Map poskytne mapovanie až 500 000 km ciest po celom svete s presnosťou na úrovni centimetra, čo umožní autonómnym vozidlám ľahšie nájsť cestu.

Technológia Drive Map, ktorá bola oznámená tento týždeň na vývojárskej konferencii GTC, je mapovacia platforma navrhnutá tak, aby urýchlila nástup autonómnych vozidiel 3. a 4. úrovne tým, že ich nasadenie bude bezpečnejšie. Vďaka podrobnejšiemu prehľadu o okolí by autonómne systémy, ktoré tieto vozidlá riadia, mali byť schopné robiť inteligentnejšie rozhodnutia, čím sa zvýši bezpečnosť účastníkov cestnej premávky aj chodcov.

Platforma je založená na technológii od startupu DeepMap, ktorý minulý rok získala spoločnosť Nvidia, kde sa posledných šesť rokov vyvíjali vysoko podrobné mapy pre autonómne vozidlá. Táto technológia bude osadená do špecializovaných prieskumných vozidiel a bude spolupracovať so samostatným crowdsourcingovým mapovacím systémom pre osobné vozidlá. Tie budú svoje kombinované údaje o cestách posielať späť do cloudu, aby sa vytvorila digitálna mapa ciest v Severnej Amerike, Európe a Ázii.

Radarová vrstva na platforme Nvidia Drive Map.

Mapa Drive Map bude obsahovať vrstvy pre kamerové, radarové a LiDAR systémy, pričom každý z nich bude slúžiť na jedinečný účel pre autonómne systémy. Umelá inteligencia riadiaca vozidlo sa môže spoliehať na vrstvu kamery na sledovanie dopravného značenia, semaforov a značiek, vrstvu radaru pri zlom osvetlení a vrstvu LiDAR na veľmi podrobný obraz s presnosťou rozlíšenia 5 centimetrov.

Podľa spoločnosti Nvidia bude Drive Map do roku 2024 pokrývať až 500 000 km ciest po celom svete a odtiaľ sa bude priebežne aktualizovať na použitie v širšom odvetví autonómnych vozidiel.

Vrstva LiDAR na platforme Nvidia Drive Map.