Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Cake skúma nahradenie plastových komponentov papierom

Cake skúma nahradenie plastových komponentov papierom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 3. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Švédska spoločnosť Cake, ktorá sa zaoberá e-mobilitou, chce obmedziť alebo vyradiť plasty používané pri výrobe svojich elektrických motocyklov a nadviazala preto spoluprácu so spoločnosťou PaperShell, aby zhodnotila použitie kompozitu z prírodných vlákien.

Hoci elektrické motocykle môžu ponúknuť oveľa čistejšiu a tichšiu jazdu ako motocykle so spaľovacím motorom, materiály vybrané na výrobu komponentov môžu mať stále negatívny vplyv na životné prostredie. Jedným z takýchto sporných materiálov je plast. Spoločnosti Cake a PaperShell preto spájajú svoje sily, aby zhodnotili prírodný kompozitný materiál podobný papieru, ktorý by mohol nahradiť bližšie nešpecifikované plastové komponenty v elektrických motocykloch spoločnosti Cake.

Prírodný kompozit PaperShell sa lisuje do tvaru alebo sa formuje pomocou nafukovacieho mechúra.

„Firma Cake bola založená s cieľom inšpirovať k spoločnosti s nulovými emisiami, čo prirodzene zahŕňa starostlivé skúmanie najlepších možných materiálov na použitie v našich elektrických motocykloch,“ povedal zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Cake Stefan Ytterborn. „Sme nadšení spoluprácou so spoločnosťou PaperShell a dúfame, že môžeme zohrať kľúčovú úlohu pri hľadaní materiálu, ktorý dokáže minimalizovať alebo dokonca vylúčiť používanie konvenčných plastov v našich motocykloch. Ide o spoluprácu, ktorá bude v konečnom dôsledku prínosom pre celý automobilový priemysel aj mimo neho“.

Cieľom spoločností Cake a PaperShell je do roku 2025 pripraviť na trh elektrický motocykel s čo najmenšou uhlíkovou stopou.

Komponenty z dielne spoločnosti PaperShell sú vyrobené zo 100 % celulózy a sú lisované alebo tvarované pomocou nafukovacieho mechúra. Uvádza sa, že sú rovnako odolné voči poveternostným vplyvom ako plast a rovnako pevné ako vláknové kompozity, no sú šetrnejšie k životnému prostrediu ako oboje. Spoločnosť Cake uvádza, že materiál má nízku uhlíkovú stopu 0,65 kg CO2e na kilogram v porovnaní so 4,95 kg CO2e v prípade polypropylénu a 25,05 kg CO2e v prípade sklených vlákien. A po skončení životnosti sa takéto komponenty môžu recyklovať v existujúcich zariadeniach.

Spoločnosť Cake dúfa, že prírodný kompozit PaperShell nahradí plastové komponenty používané v jej elektrických motocykloch.

„Dúfame, že sa nám podarí nahradiť čo najviac plastových komponentov v e-motocykli Cake papierom,“ uviedla spoločnosť PaperShell v tlačovej správe.

Spoločnosti predpokladajú, že do roku 2025 by tak mohol byť v predaji elektrický motocykel s „čo najmenšou uhlíkovou stopou“.