Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nissan a NASA spolupracujú na 15-minútovom nabíjaní elektromobilov

Nissan a NASA spolupracujú na 15-minútovom nabíjaní elektromobilov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 4. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Nissan sa pripojila k ďalším významným výrobcom automobilov a predstavila víziu technológie batérií novej generácie, ktorá zahŕňa plány na špecializovaný výrobný závod a možné 15-minútové nabíjanie elektrických vozidiel. Spoločnosť považuje lacnejšie polovodičové batérie za kľúčový pilier tejto stratégie a údajne sa spojila s NASA, aby ich pomohla zrealizovať.

Polovodičové batérie (známe aj ako solid-state batérie) sú sľubnou alternatívou lítium-iónových batérií vďaka ich vyššej hustote energie, nižším nákladom a potenciálne oveľa kratšiemu času nabíjania. Spoločnosť Nissan si predstavuje ich využitie vo všetkých vozidlách od rodinných sedanov až po pickupy a chce naplno využiť ich potenciál.

Prototyp výrobného zariadenia spoločnosti Nissan na výrobu polovodičových batérií bude umiestnený v jej výskumnom centre v Kanagawe, južne od Tokia. Inžinieri a výskumníci spoločnosti tu budú pracovať na spustení výrobnej linky do roku 2024, pričom v roku 2028 plánujú uviesť na trh elektromobil s polovodičovou batériou. V súčasnosti spoločnosť Nissan predpokladá, že jej polovodičové batérie budú stáť 75 dolárov za kWh, ale po roku 2028 by ich cena mala klesnúť na približne 65 dolárov za kWh. Podľa spoločnosti by tak mali byť náklady na elektromobily približne rovnaké ako na vozidlá s benzínovým pohonom.

Spoločnosť Nissan oznámila nové zariadenie zamerané na výskum a vývoj batérií novej generácie pre elektrické vozidlá.

„Poznatky získané z našich skúseností podporujú vývoj plne polovodičových batérií a nahromadili sme dôležité základné technológie,“ povedal Kunio Nakaguro, výkonný viceprezident zodpovedný za výskum a vývoj v spoločnosti Nissan. „V budúcnosti budú naše výskumné a vývojové oddelenia a výrobné divízie naďalej spolupracovať, aby sme využili toto prototypové výrobné zariadenie a urýchlili praktické využitie plne polovodičových batérií.“

Popri tomto špecializovanom zariadení spoločnosť Nissan údajne spája svoje sily aj s NASA v oblasti architektúry polovodičových batérií. Podľa správy v Associated Press bude táto dvojica spolupracovať s výskumníkmi z Kalifornskej univerzity v San Diegu na vývoji batérie približne o polovicu menšej ako súčasná batéria pre elektromobily, so schopnosťou úplného nabitia len za 15 minút.

„NASA aj Nissan potrebujú rovnaký druh batérie,“ povedal Kazuhiro Doi, viceprezident spoločnosti Nissan.