Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Active Aero Wheel má chladiace otvory aktivované pri brzdení

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci koleso s úplne plochým povrchom by bolo aerodynamické, bolo by tiež ťažké udržať ho chladné, najmä počas brzdenia. Nový experimentálny ráfik kolesa má však chladiace otvory, ktoré sa otvárajú podľa potreby a aktivujú sa teplom.

Koleso s názvom Active Aero Wheel vyvíja nemecký technologický startup CompActive. Je navrhnuté tak, aby minimalizovalo víry narúšajúce prúdenie vzduchu, ktoré sa vytvárajú pri vysokých rýchlostiach okolo tradičných automobilových kolies s ventiláciou, a zároveň umožnilo únik tepla vznikajúceho pri brzdení.

Ventilačné otvory majú podobu piatich prírub v tvare listov vyrezaných do plochého kovového povrchu ráfika, ktoré zostávajú väčšinu času v jednej rovine so zvyškom povrchu. Na zadnej strane / základni každej príruby je pripevnený ľahký aktuátor, ktorý obsahuje niekoľko drôtov zo zliatiny s tvarovou pamäťou usporiadaných pozdĺžne vedľa seba.

Prototyp kolesa Active Aero Wheel so zatvorenými (vľavo) a otvorenými (vpravo) ventilačnými prírubami.

Pokiaľ je vo vnútri kolesa chladno, tieto drôty zostávajú v predvolenom stave. Keď sa však zahrejú, stiahnu sa. Tým sa stiahnu späť na prírubu a spôsobia jej otvorenie smerom dovnútra. Je to dômyselné riešenie, pretože teplo vznikajúce počas brzdenia najprv spôsobí otvorenie ventilov a tieto ventily potom umožnia únik tepla. Keď sa koleso opäť ochladí, otvory sa následne zatvoria.

Spoločnosť CompActive v súčasnosti hľadá záujemcov o komercializáciu tejto technológie.