Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Modernizácia dieselových motorov umožní prevádzku na 90 % vodíka

Modernizácia dieselových motorov umožní prevádzku na 90 % vodíka
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 10. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výskumníci z univerzity v Novom Južnom Walese (UNSW) vytvorili prototyp a otestovali systém modernizácie, ktorý upravuje dieselové motory na pohon na 90 percent vodíka, čím radikálne znižuje emisie oxidu uhličitého a oxidu dusíka a zároveň zvyšuje účinnosť o pôsobivých 26 percent.

Tento proces, ktorý využíva 10 % nafty, nie je úplnou ekologickou konverziou dieselových motorov, ale poskytuje určitým podnikom spôsob, ako výrazne znížiť produkciu emisií bez zbytočného likvidovania existujúcich prostriedkov, ktoré by mohli byť ešte dlho užitočné.

Technológia modernizácie zachováva systém vstrekovania nafty, ale pridáva vstrekovanie vodíka priamo do valcov, ako aj nezávislé riadenie časovania vstrekovania pre vodíkový aj naftový systém. Nevyžaduje si mimoriadne vysokú čistotu vodíka a vedci preukázali, že „vrstvená“ technika vstrekovania vodíka, ktorá vytvára vo valci miesta s vyššou a nižšou koncentráciou vodíka, znižuje výskyt emisií oxidov dusíka pod úroveň emisií pri priamom vstrekovaní nafty.

Modernizácia existujúcich dieselových motorov na vodíkový pohon môže byť pre veľké vozové parky rýchlym spôsobom, ako rýchlo znížiť svoju uhlíkovú stopu bez toho, aby museli likvidovať existujúci majetok.

Celkové emisie oxidu uhličitého klesajú približne o 85 %, na približne 90 gramov / kWh energie. To by určite predstavovalo solídny medzistupeň k úplnej dekarbonizácii pre mnohé prevádzky využívajúce veľké flotily dieselových vozidiel.

Samozrejme, závisí to od dostupnosti vodíka, čo vo väčšine oblastí zatiaľ nie je. Vodík ako kľúčová ekologická alternatíva k lítiovým batériám však možno príde. Zdá sa, že nedostatok lítia v najbližších rokoch otrasie trhom s batériovými elektromobilmi, a to práve v čase, keď v mnohých krajinách začnú platiť vládne nariadenia, ktoré výrazne urýchlia prechod na jazdu s nulovými emisiami. A ekologické vodíkové projekty vznikajú po celom svete.

Napriek tomu sa tím z UNSW zatiaľ usiluje o komercializáciu svojich systémov na modernizáciu dieselových motorov v priebehu nasledujúcich dvoch rokov a zameriava sa na prevádzkovateľov priemyselných vozových parkov a generátorov, ako sú banské prevádzky, z ktorých mnohé už majú vodíkové potrubie.

Výskumníci z UNSW profesor Shawn Kook (vpravo), Xinyu Liu (vzadu vľavo) a Jinxin Yang (vpredu vľavo) s testovacím zariadením na modernizáciu dieselového motora na vodíkový.

Aj v tomto prípade je nepravdepodobné, že by išlo o ekologický vodík, takže počiatočné použitie by mohlo byť v skutočnosti len presunom ich emisií do nejakého závodu. Ale keď sa odvetvie ekologického vodíka rozrastie, pre investorov bude dôležité vedieť, že existuje spoľahlivý a rastúci dopyt zo strany vozidiel, ktoré už vodík používajú a hľadajú čistejšie riešenie.

„Ukázali sme, že môžeme vziať tieto existujúce dieselové motory a premeniť ich na čistejšie motory, ktoré spaľujú vodíkové palivo,“ povedal profesor Shawn Kook, hlavný autor výskumu, ktorý bol uverejnený v magazíne International Journal of Hydrogen Energy. „Schopnosť modernizovať dieselové motory, ktoré už existujú, je oveľa rýchlejšia ako čakanie na vývoj úplne nových systémov palivových článkov, ktoré nemusia byť komerčne dostupné vo väčšom meradle aspoň desať rokov. V súvislosti s problémom emisií uhlíka a klimatických zmien potrebujeme nejaké okamžité riešenia, ktoré by riešili problém týchto mnohých dieselových motorov, ktoré sa v súčasnosti používajú“.