Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Extrémne rýchla batéria sľubuje len 72-sekundové nabíjanie elektromobilu

Extrémne rýchla batéria sľubuje len 72-sekundové nabíjanie elektromobilu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 12. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jednou z hlavných nevýhod elektromobilov je, že nabíjanie ich batérii si bežne vyžaduje veľa času alebo pri použití agresívneho rýchleho nabíjania sa znižuje ich životnosť. Zmeniť by to mohla švajčiarska startup spoločnosť Morand, ktorá vyvinula ultra rýchly nabíjací akumulátor, ktorý má potenciál revolučne zmeniť elektromobilitu. Riešenie vytvára odolný a ultra rýchly balík energie, ktorý sa dá užitočne nabiť za niekoľko sekúnd.

Systém nazvaný ako Morand eTechnology využíva inovatívne hybridné ultrakondenzátory (HUC) od spoločnosti Sech SA, v kombinácii s pokročilými regulátormi, na bezpečné dosiahnutie výnimočne vysokej úrovne výkonu. Spoločnosť Morand tvrdí, že systém eTechnology sa dokáže nabíjať a vybíjať extrémne rýchlo a s oveľa väčšou spoľahlivosťou ako iné systémy na ukladanie energie.

Počas testov sa prototyp eTechnology s kapacitou 7,2 kWh dokázal nabiť na 80 % len za 72 sekúnd, na 98 % za 120 sekúnd a na 100 % za 2,5 minúty, a to pri výkone až 900 A/360 kW. Ultra rýchle nabíjanie batérií pritom nezávisle testovala aj spoločnosť Geo Technology.

Zatiaľ čo typické chemické batérie môžu mať očakávanú životnosť 3 000 až 5 000 cyklov nabíjania a vybíjania, články v eTechnology môžu bez problémov absolvovať až viac ako 50 000 cyklov bez zjavnej degradácie svojich schopností. Spoločnosť Morand tiež uvádza, že najdlhšie fungujúca testovacia jednotka sa blíži k až 70 000 cyklom.

Technológia eTechnology od spoločnosti Morand sľubuje 72-sekundové nabíjanie elektrických vozidiel.

Na rozdiel od bežných lítium-iónových batérií je batéria eTechnology podstatne menej závislá od materiálov, ako je lítium a kobalt. Hoci sa používa určité množstvo lítia, tvoria ju predovšetkým hliník, grafén a uhlík. Spoločnosť Morand vytvorila aj riešenie na ochranu akumulátorov pre elektrické vozidlá pred požiarom. Toto riešenie údajne trvalo zabraňuje akémukoľvek šíreniu požiaru mimo vozidla.

Hybridný systém má dlhú životnosť, minimálny vplyv teploty na výkon a udržateľnejší dizajn. Je bezpečnejší ako iné riešenia na skladovanie energie, s odolnosťou proti požiaru a dlhodobou spoľahlivosťou s veľmi nízkymi nárokmi na údržbu.

Systém Morand eTechnology má nespočetné množstvo aplikácií, vrátane automobilového priemyslu, elektromobility, robotiky, poľnohospodárstva, armády, lokomotív, dronov a mnohých ďalších. Možno ju použiť takmer v každej aplikácii, kde je potrebné veľmi rýchlo a efektívne nabíjať a vybíjať.

Spoločnosť Morand spolupracuje s výrobným partnerom na malosériovej výrobe a plánuje zvýšiť výrobu, aby bol systém eTechnology cenovo konkurencieschopnejší s lítium-iónovými batériami. Po pozitívnych údajoch získaných z testov spoločnosť Morand hľadá aj investorov, ktorí by jej poskytli kapitál na rozšírenie výroby.