Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Goodyear: Ako vzniká pneumatika? I.

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
13. 10. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V niektorých okolitých krajinách bude od budúceho mesiaca povinné používanie zimných pneumatík. U nás je to len ak je na vozovke sneh, či ľad. No v každom prípade sú práve zimné pneumatiky zvlášť prispôsobené nadchádzajúcemu ročnému obdobiu, so všetkým, čo prinesie, a tak sú vtedy oveľa bezpečnejšie. No kým vzniknú, stojí za tým naozaj poriadna dávka technológií. Sám som sa bol o tom presvedčiť v jediných európskych laboratóriách známeho Goodyearu.

Život novej pneumatiky začína priamo na papieri. Presne tam si svoju púť odštartovala aj nová zimná guma s podtitulom UltraGrip 9. Potom ako boli jednotliví dizajnéri so svojim skicovaním spokojný, mohli návrh preniesť do počíta. Na počiatku tak boli teda návrhy dizajnérov, z ktorých sa potom vyberalo. „Team expertov vybral do posledného kola 5 kandidátov. Ako môžete vidieť na detailnom pohľade, tie návrhy mali síce spoločné línie, no boli pomerne rozdielne. Jeden pridal ešte stredovú drážku, iný sa rozhodol pre dve. A tak nám vzniklo týchto 5 rozdielnych vzorov." Vyhral samozrejme len jeden, a to aj na základe toho ako virtuálna pneumatika obstála v prvých virtuálnych testoch.

„Už na začiatku sme začali s veľkým množstvom počítačových simulácií, máme k tomu naozaj mimoriadne vyspelé technologické nástroje. Konkrétne software, ktorý vymodeluje celú pneumatiku, vrátane každej jednej drážky. Zohľadňuje aj použité materiály a tak pomocou tejto pomôcky môžeme merať deformáciu pneumatiky, jej kontaktné vlastnosti so snehom, či ľadom na ceste. A vďaka tomu dokážeme ešte v zárodku nastaviť pneumatike optimálny výkon a vlastnosti," vraví Jean-Piere Jeusette, generálny riaditeľ Inovačného centra Goodyear, Luxembursko. 

Pneumatiky Ultra Grip nie sú v motoristickom svete nové. Už pekných pár rokov sa starajú o bezpečnosť jazdy. Nakoniec v tomto prípade je to už 9. generácia. A aj tá opäť využíva prínosy nových technológií. „Pri tejto pneumatike sme použili množstvo počítačových simulácií, aby sme optimalizovali jej výkon. Použili sme nové tvary, nové drážky a vzory, vďaka čomu sme dosiahli opäť lepšie správanie na snehu, vode a ľade. No zároveň sme vyvinuli aj nové materiály a nové zmesi, ktoré spájame, aby sme dosiahli požadované výkony a bezpečnosť už na vlhkej ceste, pri nízkych teplotách." 

Veľmi dôležitý je pri pneumatike nielen dizajn a tvar, ale aj použité materiály. A tak dostali pri vzniku novej gumy svoj veľký priestor aj vývojové laboratóriá, ktoré pripravujú receptúru zmesi. Základom je kremíková zmes, ku ktorej sa pridávajú ďalšie komponenty, vrátane čierneho farbiva, ktoré tvorí výslednú farbu pneumatiky. Pri pneumatike Ultra Grip 9 sa však chemici rozhodli aj pre niečo nové.

"Jedným z komponentov, ktoré sa do pneumatiky dostali je aj rastlinný olej. Keď sme práve túto zložku zmiešali s ostatnými, povzbudilo to charakteristiku pneumatiky. V zime je pružnejšia, a to prináša zmenšenie brzdnej dráhy na snehu i ľade.“ Už v samotnom laboratóriu sa nám pritom vývojári snažili ukázať základný rozdiel medzi letnými a zimnými gumamy. Na vzorku gumy zo zmesi pre letné pneumatiky nechali pôsobiť teplotu asi mínus 52 stupňov Celzia. Keď po krátkom čase vzorku vybrali, guma úplne stvrdla a nebol problém zlomiť ju. Letná pneumatika teda v zime stráca svoje vlastnosti, tvrdne a výrazne predlžuje brzdnú dráhu.

To isté potom spravili aj so vzorkou zmesi novej pneumatiky UG9. Výsledok bol však úplne odlišný. Aj pri mínus 52 stupňov Celzia zostala guma vláčna a ohybná. V každom počasí musí mať pneumatika maximálnu priľnavosť k vozovke. A platí to samozrejme aj pre ročné obdobia. Vidieť to bolo aj na druhom pokuse, v ktorom si sily opäť zmerala vzorka gumy s letnou a tiež so zimnou zmesou. Kým letná guma sa po studenej podložke šmýkala takmer dokonale a ako prvá, zimná zmes dokázala odolať aj vyšším uhlom nakláňania podložky, čo znamená, že mala oveľa lepšiu priľnavosť.

Výmenu letných pneumatík za zimné teda naozaj netreba podceňovať, no nie je to len pre použité materiály, ale aj pre tvary zimných pneumatík. O tom si však povieme viac nabudúce.