Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Michelin Tweel: Nový typ pneumatík

Michelin Tweel: Nový typ pneumatík
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
26. 11. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Známy výrobca pneumatík, spoločnosť Michelin, predstavil svetu nový typ pneumatiky s názvom Tweel – ide o kombináciu kolesa a pneumatiky, ktorá vychádza z ich konceptu z roku 2005. Tento typ má byť stabilnejší na ceste, ale aj lacnejší kvôli menšiemu množstvu materiálu potrebného na jej výrobu.

Michelin sa práve pochválil svojou novou pneumatikou s názvom Tweel. Je kombináciou pneumatiky a kolesa, teda TIRE a WHELL z angličtiny. Tu je teda pôvod názvu Tweel. Skladá sa z lisovanej gumy s dezénom v podobe plášťa na povrchu, ktorá je podobne ako u klasických pneumatík podporená oceľovým výstužným prstencom. Zaujímavosťou je však to, že medzi nábojom, teda hlavou kolesa a plášťom po obvode sa nachádzajú polyuretánové špice, ktoré slúžia ako výstuž. Ich úlohou je absorpcia energie – teda tlmenie otrasov a okrem toho sa tento typ pneumatík dokáže prispôsobiť podmienkam cesty.

Podľa slov Michelinu vydrží táto pneumatika až 3x dlhšie ako bežná a to stále nie je všetko – plášť sa vraj dá vymeniť bez toho, aby sa musela meniť celá pneumatika. Zároveň lepšie sedí na ceste a vďaka otvorenej konštrukcii si poradí aj s prechodom cez vodu.

Summa sumárum - na výrobu takejto pneumatiky sa minie menej materiálu. Michelin plánuje jej využitie v rámci stavebných strojov a poľnohospodárstva.