Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvá elektrifikovaná cesta vstupuje do finále

Prvá elektrifikovaná cesta vstupuje do finále
Autor:
Zuzana S. Wenzlová
Zverejnené:
17. 5. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Koncom mája tohto roka by mali spustiť vo švédskom vnútrozemí do skúšobnej prevádzky prvý projekt svojho druhu na svete, elektrifikovanú cestu pre ťažké nákladné vozidlá. Prvé elektricky poháňané kamióny sa v máji začnú testovať na dvojkilometrovej dráhe, ktorá je súčasťou bežnej cesty v meste Gävle.

Na diaľnici E16, finišujú už záverečné prípravy výstavby elektrifikovanej cesty pre ťažké nákladné vozidlá. Len čo budú osadené stĺpy pre nadzemné elektrické vedenie, v dĺžke 2 km, bude všetko pripravené na prvú  skúšobnú jazdu elektricky poháňaných nákladných automobilov Scania. Tie sú vybavené pantografmi, teda zberačmi prúdu na elektrickom vozidle, podobne ako ich majú klasické trolejbusy a električky.

"Po dvoch rokoch nepretržitého testovania chceme demonštrovať potenciál prevádzky ťažkých vozidiel bez použitia fosílnych palív len za pomoci elektrifikácie," hovorí Anders Berndtsson, stratég divízie pre výskum a inovácie švédskeho dopravného úradu Trafikverket, ktorý je jedným z hlavných sponzorov projektu.

Každý kamión v rámci projektu bude poháňaný prostredníctvom zberača elektrického prúdu, namontovaného na rám kabíny. Tieto pantografy sú pripojené k nadzemnému  vedeniu, ktoré sa nachádza nad pravým pruhom testovacej cesty. Pre väčšiu flexibilitu budú kamióny vybavené aj elektrickým hybridným pohonom, vyvinutým spoločnosťou Scania.

Krása tohto systému spočíva v tom, že umožňuje nákladným automobilom jazdiť ako elektrickým vozidlám, keď sa nachádzajú na elektrifikovanej ceste, alebo ako hybridným vozidlám v prípade bežných ciest. Na rozdiel od staromódnych mestských trolejbusov, ťahač sa dá pripojiť aj odpojiť od elektrického vedenia kedykoľvek počas jazdy.

Pomimo elektrifikovanej cesty je vozidlo poháňané spaľovacím motorom alebo elektromotorom na batérie. To isté platí aj v prípade, ak vodič chce  predbehnúť iné vozidlo, ktoré sa tiež nachádza na elektrifikovanej ceste.

"Počas predbiehania je zberač odpojený a nákladné vozidlo sa správa ako klasický hybrid," hovorí Christer Thoren z oddelenia Hybrid Systems Development spoločnosti Scania. "Keď predbehnete vozidlo, vrátite sa do svojho jazdného pruhu, automaticky sa znovu pripojíte k vedeniu a pokračujete v jazde poháňanej na elektrinu."

Túto technológiu známu ako vodivý elektrický prenos vyvinula firma Siemens, ktorá v spolupráci so spoločnosťou Scania uskutočnila mnoho skúšok na elektrických vysokozdvižných vozíkoch. Tieto skúšky sa uskutočňovali vo výskumnom stredisku neďaleko Berlína od roku 2013. Nákladné automobily poháňané elektrinou sú oproti agregátom na fosílne palivá schopné znížiť emisie o 80 až 90 percent a spotrebu energie o 50 a viac percent.

"Ak všetko pôjde podľa plánu, čoskoro uvidíme viac elektrifikovaných úsekov najmä na diaľniciach, na ktorých je veľká prevádzka," hovorí Thoren. "V Nemecku je skutočne  veľký záujem o zavedenie tejto technológie na diaľniciach. Hlavný dôvod je, že elektrifikovaná diaľnica výrazne prispeje k zníženiu emisií v súčasnosti. "

Jedným zo švédskych národných cieľov je zaviesť do roku 2030 vozový park, ktorý bude úplne nezávislý na fosílnych palivách. Prechod celého spoločenstva na nefosílne palivá by sa tak mal uskutočniť do roku 2050. Tieto ciele inšpirovali celý projekt elektrifikovaných ciest.

"Dúfame, že test ukáže funkčnosť elektrifikovaných ciest, a že z technického hľadiska budú bezpečne pracovať v spojení s inými druhy dopravy," vyjadril Berndtsson. "Hlavným prínosom projektu je, že sme urýchlili proces elektrifikovaných ciest. Získame tak veľmi dobrý základ pre rozhodovanie o tom, ako vyriešiť problém emisií oxidu uhličitého z ťažkých nákladných vozidiel."