Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Logistické kamióny Škoda, poháňané CNG, znížia náklady a tvorbu emisií

Logistické kamióny Škoda, poháňané CNG, znížia náklady a tvorbu emisií
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Česká automobilka Škoda rozširuje svoju ekologickú flotilu a vo fabrike v Mladej Boleslavi nasadila štyri nové kamióny s pohonom CNG (Compressed Natural Gas, čiže stlačený zemný plyn). Nákladné vozidlá budú využité pre prevoz materiálu v priestoroch výrobného areálu, pričom by mali znížiť náklady na prevádzku a samozrejme vďaka zemnému plynu ubudne aj množstvo emisií oxidu uhličitého.

Škoda testovala svoje CNG nákladné vozidlá po dobu dvoch mesiacov a tri z nich budú nasadené na plný úväzok v hlavnej fabrike, zatiaľ čo štvrté bude slúžiť pre dodávateľskú firmu. Tento kamión bude 12 krát do týždňa jazdiť po trase dlhej 120 kilometrov do Stráže nas Nisou a späť do Mladej Boleslavi. Podľa vyjadrenia Škoda by to mohlo pomôcť ušetriť až 16 ton CO2 v porovnaní so štandardným dieselovým kamiónom.

Kamióny poháňané stlačeným zemným plynom sa oproti nákladným vozidlám s konvenčným pohonom vyznačujú podstatne nižšími emisiami. V skúšobnej prevádzke CNG kamióny znížili náklady na pohonné hmoty o 30 percent. Emisie oxidov dusíka (NOx) klesly o 80 až 90 percent a emisie oxidu uhoľnatého (CO) sa znížili celkovo o 90 percent. Pri priemernej spotrebe necelých 50 kilogramov CNG na 100 kilometrov sa emisie CO2 znížia o 25 percent.

Automobilka Škoda do svojej logistickej flotily nasadila nové kamióny s pohonom na stlačený zemný plyn (CNG)

Ďalším pokrokom v oblasti ekológie v Škoda je predstavenie takzvaných „Gigalinerov“, čo sú nové kamióny Škoda s dĺžkou až 25 metrov. Tie dokážu previesť materiál s objemom až 150 metrov kubických, čo je o 50 percent viac, ako u bežného kamiónu. Vďaka tomu tak vodiči ušetria 18 jázd po svojej 292 kilometrovej trase medzi Mladou Boleslaví a Rokycany každý týždeň. To je o 250 000 kilometrov menej v priebehu 12tich mesiacov a teda o 200 ton ročne menej škodlivín CO2 v ovzduší. Ďalším benefitom sú samozrejme aj nižšie prepravné náklady.

Škoda pre výrobnú logistiku v hlavnej fabrike v Mladej Boleslavi využíva aj lokálne bezemisné dopravné prostriedky na batériový pohon. Jedna súprava elektrického ťahača s dvomi prívesmi bola v rámci pilotného projektu dodatočne vybavená solárnymi panelmi. Fotovoltaické moduly tak dobíjajú ion-lítiové akumulátory. Ak sa táto skúšobná prevádzka osvedčí, určite bude solárnymi panelmi vybavených viacej týchto vozidiel. Škoda chce využitím solárnej energie ročne ušetriť zhruba 10 percent nákladov.

Škoda predstavila aj takzvané