Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

128 laserov v senzore LiDAR zaostruje zrak autonómnych áut

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Velodyne spravila veľký prielom v oblasti systému 3D videnia pre autonómne vozidlá svojim novým 128 kanálovým senzorom LiDAR s označením VLS-128. Ten sa môže pochváliť najdlhším rozsahom a najvyšším rozlíšením, aké doteraz bolo vyvinuté.

Senzory s laserovou technológiou LiDAR sa používajú pre 3D mapovanie a detekciu objektov v reálnom čase v mnohých autonómnych systémoch riadenia. Spoločnosť Velodyne inštalovala svoje LiDAR senzory v tisícoch vozidiel po celom svete a v súčasnosti poskytuje základnú technológiu pre vývoj autonómnych vozidiel.

Nový model laserového snímača VLS-128 získal údajne až 10 násobne vyšší výkon v schopnosti rozpoznávania, ako tomu bolo u predchádzajúceho modelu HDL-64. Rovnako sa zdvojnásobil počet kanálov, ich hustota sa strojnásobila a rozlíšenie pri priblížení bolo zdvojnásobené. To senzoru umožňuje jasnejšie rozpoznať objekty a presnejšie ich aj identifikovať. Výsledný dosah laserovej technológie LiDAR je do vzdialenosti 300 metrov. Získané údaje vo vysokom rozlíšení umožňujú systému priamo detegovať objekty bez nutnosti iných senzorov, čím sa znížilo výpočtové zaťaženie.

Spoločnosť Velodyne predstavila nový 128 kanálovým senzorom LiDAR s označením VLS-128. Ten sa môže pochváliť najdlhším rozsahom a najvyšším rozlíšením, aké doteraz bolo vyvinuté v oblasti 3D videnia pre autonómne systémy.

Napriek lepším parametrom váži senzor VLS-128 približne jednu tretinu hmotnosti predchádzajúcej generácie HDL-64. Disponuje technológiou pre automatické nastavovanie, ktorá sa postupne dostane aj do iných zariadení s technológiou LiDAR od spoločnosti Velodyne. Výrobca pritom tvrdí, že vďaka svojim schopnostiam môže senzor VLS-128 pracovať pri nízkych rýchlostiach v mestskom prostredí, ako aj pri vysokých rýchlostiach na diaľnici. Systém je navrhnutý tak, aby riešil všetky úkony potrebné pre dosiahnutie úplnej autonómie vozidiel.

Spoločnosť Velodyne oznámila, že laserový LiDAR senzor VLS-128 sa začne predávať do konca tohto roka.

Porovnanie schopnosti 3D mapovania a rozpoznávania objektov medzi novým senzorom VLS-128 (hore) a predchádzajúcim modelom HDL-60 (dole).