Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hyundai chce testovať pomocné exoskeletony priamo vo fabrikách

Hyundai chce testovať pomocné exoskeletony priamo vo fabrikách
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zhotovovanie automobilov na výrobnej linke môže byť fyzický náročné a preto niektoré automobilky začínajú rozmýšľať na využitím exoskeletonov. Tie pomôžu pracovníkom odľahčiť namáhanie svalov pri každodennej rutinnej činnosti. K automobilke Ford sa pridáva už aj Hyundai s plánom začať testovať do konca roka až dva druhy exoskeletonov priamo vo svojich výrobných závodoch v Severnej Amerike.

Prvý z dvoch modelov exoskeletonov Hyundai Chairless Exoskeleton (H-CEX) je navrhnutý na ochranu kolenných kĺbov nositeľa. Umožňuje im v prípade potreby stáť v vzpriamenej polohe ale poskytne oporu, aj keď používateľ ide do sedacej polohy. Slúžia k tomu nohy podobné stoličke, ktoré pri podrepe vytvoria akoby sedenie bez výplne. Nohy vytvoria podperu pod uhlami 85, 70 a 55 stupňov. Samotný exoskeleton H-CEX váži 1,6 kilogramu a dokáže podporiť človeka s váhou až do 150 kilogramov.

Druhý exoskeleton nesie názov Hyundai Vest (H-VEX) a teda sa nosí na hornom tele. Je navrhnutý tak, aby znížil tlak na krk a chrbát používateľa pridaním až 60 kg pomocnej sily, keď vykonáva s rukami hlavné montážne úlohy. Zatiaľ neboli zverejnené žiadne snímky tohto exoskeletonu, takže nie je jasné, či pre odbremenenie námahy využíva pružinový systém alebo motorčeky poháňané batériou.

Hyundai Chairless Exoskeleton (H-CEX)

Hyundai plánuje tieto exoskeletony nasadiť do testovacej prevádzky do konca roka vo svojich výrobných závodoch v Severnej Amerike. Nie je to pritom prvý pokus tejto spoločnosti v oblasti technológie exoskeletonov. V minulom roku bol odhalený Hyundai Waist Exoskeleton (H-WEX), ktorý podporuje boky a hornú časť tela počas opakovanej práce alebo ťažkého zdvíhania. Ďalší exoskeleton Hyundai Medical Exoskeleton (H-MEX) pomáha paraplegikom opäť získať možnosť chodiť, sedieť, stáť, otáčať a rokovať po schodoch a HUMA - Hyundai Universal Medical Assist je určený pre tých, ktorí majú obmedzenú silu svalov a poskytuje im pomocný krútiaci moment pri základnom pohybe.

Hyundai Chairless Exoskeleton (H-CEX)