Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektromotor Ampere má najväčšiu hustotu výkonu na svete

Elektromotor Ampere má najväčšiu hustotu výkonu na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Britskí vývojári zo spoločnosti Equipmake už pred dvomi rokmi vytvorili paprskový magnetický elektromotor pomocou lacných materiálov, ktorý však mal obrovský výkon až 9 kilowattov na kilogram svojej hmotnosti. Teraz sa spoločnosť vracia s novým elektromotorom, ktorý v tomto smere predbehol všetky dostupné modely na svete.

Nový elektromotor z dielne spoločnosti Equipmake nesie názov Ampere. Váži menej ako 10 kilogramov, no dokáže vyprodukovať neuveriteľných 220 kW a to pri vysokej rýchlosti až 30 000 otáčok za minútu. To znamená, že elektromotor má hustotu výkonu viac ako 20 kW / kg, čo je asi štvornásobok v porovnaní s elektromotorom s permanentnými magnetmi, ktorý má podobnú veľkosť.

Elektromotor Equipmake Ampere s najväčšou hustotou výkonu na svete.

Napríklad elektromotor v elektromobile Tesla Model S má 270 kW pri hmotnosti 32 kg, čo sa rovná asi 8,4 kW / kg. Nový motor Ampere by tak pri danej hmotnosti poskytol viac ako dva a pol násobok výkonu. Presnejšie povedané, tento pokrok by mohol prispieť k pomerne výraznému zníženiu hmotnosti elektromobilov.

Spoločnosť Equipmake tvrdí, že technológia 3D tlače, ktorú používa, jej pri navrhovaní umožnila spotrebovať menej kovu, pričom kombinuje komponenty do zložitých tvarov. Tie sa nedajú dosiahnuť klasickými metódami, ako je frézovanie alebo odlievanie. Spoločnosť dúfa, že jej prvé prototypy sa dostanú do prevádzky niekedy v priebehu 12 mesiacov.

Elektromotor Equipmake Ampere s najväčšou hustotou výkonu na svete.