Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Toyota a Hino chcú spoločne vyvíjať kamión s vodíkovým pohonom

Toyota a Hino chcú spoločne vyvíjať kamión s vodíkovým pohonom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Toyota Motors, ktorá je súčasťou spoločnosti Toyota Group, chce spolu so spoločnosťou Hino Motors znížiť do roku 2050 priemerné emisie oxidu uhličitého pre nové nákladné vozidlá až o 90 percent. Obe spoločnosti preto uzavreli zmluvu o spoločnom vývoji kamiónu s alternatívnym vodíkovým pohonom.

Spoločnosti Toyota a Hino zdôrazňujú, že približne až 60 percent celkových emisií z úžitkových vozidiel, ktoré jazdia v súčasnosti v Japonsku, pochádza z veľkých nákladných ťahačov, čiže z kamiónov. No zatiaľ čo výrobcovia automobilov na celom svete sa momentálne najviac zaoberajú batériovo-elektrickým pohonom, spolupráca spoločností Toyota a Hino chce kvôli potrebe dlhších dojazdov a kratších časov na tankovanie využiť vodíkové palivové články

Ako základ poslúži 11,9 metra dlhý 25 tonový kamión Hino Profia, ktorý bude vybavený dvoma palivovými článkami z polymérnych elektrolytov spoločnosti Toyota, spolu s novou veľkokapacitnou vysokotlakovou vodíkovou nádržou a lítium-iónovou batériou. Očakáva sa, že upravený kamión bude mať dojazd približne 600 kilometrov pri kombinácii jazdy v meste a po diaľnici.

Spoločnosti Toyota a Hino chcú spoločne vyvíjať kamión s vodíkovým pohonom.

Voda je pritom jediný odpad, ktorý produkujú vozidlá na vodíkové palivové články, čo by mohlo mať pozitívny vplyv na kvalitu miestneho vzduchu. Napriek tomu, že vodík, ktorý sa používa na pohon týchto vozidiel, sa dá vyrábať pomocou čistej energie, Japonsko sa tiež môže spoliehať na krajiny ako Austrália, ktoré vyrábajú tekutý vodík z fosílnych palív, ako je hnedé uhlie a zemný plyn.

Časový harmonogram výroby nového kamiónu s vodíkovými palivovými článkami nebol zatiaľ odhalený.