Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Canoo odhaľuje viacúčelové plne elektrické dodávkové vozidlo

Canoo odhaľuje viacúčelové plne elektrické dodávkové vozidlo
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Canoo, ktorá sa špecializuje na elektrickú mobilitu, len rok po predstavení modelu elektrického vozidla na predplatné prichádza so svojim druhým elektromobilom. Tentoraz je to viacúčelová plne elektrická dodávka s názvom MPDV.

MPDV (anglická skratka pre viacúčelové dodávkové vozidlo) bolo navrhnuté tak, aby vyhovovalo požiadavkám vlastníkov malých firiem a dodávkovým službám na krátku vzdialenosť. No mohlo by vyhovovať aj potrebám rôznych dodávateľov, pracovníkov verejných služieb, servisných technikov atď. Spoločnosť Canoo tiež vyzvala väčšie spoločnosti, aby spoločne navrhli vozidlá šité na mieru ich konkrétnym potrebám.

Viacúčelové plne elektrické dodávkové vozidlo Canoo MPDV.

Plne elektrické dodávkové vozidlo MPDV je založené na elektrickej platforme spoločnosti, ktorá ťaží z konštrukcie oceľového rámu. Spočiatku bude ponúkané v dvoch veľkostiach.

Model MPDV1 bude mať rozmery 1,8 x 4,3 x 1,9 metra, s rázvorom 2,8 metra a so svetlou výškou podvozku od zeme 18,5 centimetra. Dizajn tiež umožňuje nízku výšku nastupovania do nákladného priestoru len 43 centimetrov. Toto vozidlo bude mať celkový objem nákladného priestoru 5,66 m3 a bude schopné prepraviť náklad s hmotnosťou až 898 kilogramov. V kabíne bude možné prepraviť ďalších 0,85 m3.

Viacúčelové plne elektrické dodávkové vozidlo Canoo MPDV.

Odhadovaný dojazd na jedno nabitie bude závisieť od veľkosti batérie. Pri 40-kWh batérii sa môže dostať na 208 kilometrov, pri 60-kWh batérii sa dokáže dostať na 305 kilometrov. S 80-kWh batériou narastie dojazd až na 370 kilometrov. Zahrnutá je podpora nabíjania jednosmerným prúdom, ktoré by mohlo nabiť najväčšiu batériu z 20 na 80 percent za menej ako pol hodinu.

Model MPDV2 meria 5,2 x 2,1 x 2,5 metra, má rovnaký rázvor kolies, svetlú výšku podvozku aj nástupnú výšku ako prvý model. Táto verzia pojme až 12,74 m3 nákladu vzadu a 1,42 m3 nákladu v kabíne. Celkové úžitkové zaťaženie je 798 kilogramov. Odhadovaný dojazd opäť závisí od veľkosti batérie: 144 km pri 40 kWh batérii, 225 km pri 60 kWh batérii a 190 km pri 80 kWh batérii.

Viacúčelové plne elektrické dodávkové vozidlo Canoo MPDV.

V obidvoch prípadoch je elektrická dodávka poháňaná jedným motorom s pohonom predných kolies, ktorý má výkon 200 konských síl (149 kW), s krútiacim momentom 320 Nm. Vyznačuje sa autonómnym riadením 2.5 a disponuje schopnosťami vykazovania údajov. Integrovaná obojsmerná palubná nabíjačka ponúka možnosť napájania zariadenia a náradia priamo z akumulátora vozidla s možnosťou zabudovania zástrčky 125 V alebo 240 V do samotného vozidla.

Viacúčelové plne elektrické dodávkové vozidlo Canoo MPDV je teraz dostupné na predbežnú objednávku s vratnou zálohou 100 dolárov. Ceny by sa mali začínať od 33 000 dolárov. Obmedzená výroba sa mala spustiť v roku 2022, prechod na škálovanú výrobu a oficiálne spustenie bude nasledovať v nasledujúcom roku.

Viacúčelové plne elektrické dodávkové vozidlo Canoo MPDV.