Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrická štvorkolka Triggo zatiahne kolesá pri parkovaní

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nová elektrická štvorkolka Triggo má v rukáve niekoľko šikovných trikov. Nakláňa sa do zákrut, pri vyšších rýchlostiach sú jej predné kolesá rozložené kvôli stabilite, ale spomaľujú a dajú sa zatiahnuť pre ľahšie parkovanie. Navyše sa batéria dá vybrať a vymeniť za čerstvú.

Elektrická štvorkolka Triggo, z dielne poľských vývojárov, bola vyvinutá pre zdieľanú jazdu a pre doručovanie zásielok, pričom môže dosiahnuť maximálnu rýchlosť 90 km / h. V režime bežnej jazdu meria na šírku 148 cm, no pri rýchlosti do 35 km / h priťahuje mechanizmus predné kolesá smerom k podvozku na šírku 86 cm a polomer otáčania je 3,5 m. To je vynikajúci faktor na parkovanie alebo manévrovanie. Celkovo má roztomilá elektrická štvorkolka hmotnosť 530 kilogramov a celkovú hmotnosť 750 kilogramov, vrátane jazda a nákladu.

Elektrická mestská štvorkolka Triggo.

Široký alebo úzky režim sa aktivuje pomocou plochého ovládacieho prvku v tvare písmena U, ktorý je lemovaný obrazovkami. Tie zobrazujú pohľady z ľavej a pravej bočnej kamery a hore je umiestnený digitálny prístrojový panel. Vpravo je umiestnená fyzická ovládacia konzola, ktorá slúži na aktiváciu ďalších jazdných funkcií.

Poľská štvorkolka je tiež vybavená naklápacím mechanizmom, ktorý nakláňa čisto elektrické mestské vozidlo do zákrut až o 20 stupňov, aby sa jazdec mohol cítiť ako na motorke. Vodič a spolujazdec sa do vozidla dostanú jednými dverami, ktoré sa vysunú a zasunú späť stlačením tlačidla.

Elektrická mestská štvorkolka Triggo.

Vozidlo je poháňané dvoma jednosmernými motormi umiestnenými vzadu. Súčasná konfigurácia batérií pozostáva zo štyroch 3,5 kWh batérií, ktoré ponúkajú dojazd na jedno nabitie až do vzdialenosti 140 kilometrov. Batérie sa dajú vybrať za päť minút a vymeniť za čerstvé. Riadenie využíva patentovaný počítačom riadený servosystém, ktorý je údajne pripravený na autonómne riadenie.

Spoločnosť Triggo tento mesiac predstavila nový prototyp svojej predvýrobnej série, ktorý smeruje k testovaniu na verejných komunikáciách. Výrobca sa pritom usiluje sprístupniť vozidlo od roku 2022 pre prevádzkovateľov vozových parkov a spoločnostiam zaoberajúcim sa zdieľanou jazdou. O rok nato budú nasledovať autonómne taxislužby. Testovanie diaľkovej prevádzky vozidla už začalo. Medzi kľúčové cieľové trhy patrí Čína, India a Rusko. Prototyp si môžete pozrieť vo videu na začiatku článku alebo TU.

Elektrická mestská štvorkolka Triggo.