Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómny zametací stroj vyrazil čistiť ulice v Helsinkách

Autonómny zametací stroj vyrazil čistiť ulice v Helsinkách
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po prvom odhalení plne autonómneho elektrického zametacieho stroja v minulom roku sa fínska spoločnosť Trombia Technologies s ním vydala do ulíc v Helsinkách ako súčasť projektu Jätkäsaari Mobility Lab. To umožnilo spoločnosti začať prevádzku pozdĺž cyklistického chodníka Helsinki Baana, ako aj nočné čistenie ulíc inde v meste.

Autonómny elektrický zametací stroj Trombia Free vyzerá ako nadrozmerný robotický vysávač alebo kosačka na trávu. Meria asi 3,52 metra na dĺžku a 2,3 metra na šírku, no po pridaní dvoch čistiacich metiel sa tento rozmer zvýši na 3 metre. Úlohou tohto stroja je pomaly sa pohybovať ulicami mesta a priebežne na nich upratovať.

Autonómny elektrický zametací stroj Trombia Free.

Trombia Free využíva technológie LiDAR a strojové videnie na navigáciu ulicami a cestami v meste, pričom stroj je schopný sa sám vyhýbať rôznym prekážkam a dokáže pracovať za každého počasia, vo dne aj v noci. Keď tento elektrický zametací stroj vyrazí do ulíc, môže dosiahnuť maximálnu rýchlosť až 10 kilometrov, Aj keď elektrický zametací stroj na ulicu môže dosiahnuť až 10 km / h. Pri zametaní a odstraňovaní prachu a špiny je jeho rýchlosť obmedzená na 2 až 6 km / h.

Autonómny elektrický zametací stroj Trombia Free.

Spoločnosť tvrdí, že jej stroj využíva menej ako 15 percent energie požadovanej súčasnými technológiami veľkého zametania satím, čo predstavuje 6 až 10 kW energie na mestské čistenie, kde podľa spoločnosti Trombia by mohol veľký naftový zametací stroj využiť energiu v rozmedzí 70 až 130 kW.

Autonómny elektrický zametací stroj Trombia Free.

Pre bežné čistenie mestských ulíc by batéria v stroji Trombia Free mala na jedno nabitie vydržať približne 8,5 až 17 hodín alebo medzi 4 až 8 hodinami pri nepretržitom vysokovýkonnom zametaní. K dispozícii sú možnosti 45,6 kWh alebo 91,2 kWh batérie.

Spoločnosť Trombia Technologies očakáva, že v tomto roku uskutoční celkom 10 pilotných programov. Spustenie predaja a komerčná dostupnosť je naplánovaná na prvý štvrť rok 2022.

Autonómny elektrický zametací stroj Trombia Free.