Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vďaka lítium-uhlíkovej batérii sa môže e-moped nabiť už za 90 sekúnd

Vďaka lítium-uhlíkovej batérii sa môže e-moped nabiť už za 90 sekúnd
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nemecký výrobca Mahle predstavil nové riešenie rýchleho nabíjania pre elektrické vozidlá v podobe lítium-uhlíkových batérii. Tie si požičali prvky zo sveta superkondenzátorov, aby poskytovali doby nabíjania, ktoré sú na rovnakej úrovni ako pri tankovaní vozidiel so spaľovacím motorom, pričom si prinášajú niekoľko ďalších ekologických výhod.

Spoločnosť Mahle, ktorá začiatkom tohto roka odhalila lacný motor pre elektrické vozidlá, ktorý nepoužíva žiadne magnety, sa teraz spojila s výrobcom batérií Allotrope Energy, aby tento typ myslenia použila na elektrické mopedy. Poukazuje pritom na rastúce používanie variantov poháňaných benzínom v mestách. Cieľom bolo preto vyvinúť lacnú lítium-uhlíkovú batériu s malou kapacitou, ktorá by udržala elektrické mopedy v pohybe s minimálnym časom potrebným na zastavenie a nabitie batérie.

Riešenie pozostáva z vysokorýchlostnej anódy používanej v bežných lítium-iónových batériách, ktorá sa kombinuje s typom katódy používaným v superkondenzátore, oddelenými organickým elektrolytom. Mahle tvrdí, že to prináša obrovskú hustotu výkonu a možnosti nabíjania, ktoré ponúkajú superkondenzátory, v kombinácii s vynikajúcou hustotou energie lítiových batérií. Výsledný lítium-uhlíkový batériový článok pritom dosahuje rýchlosti v režime rýchleho nabíjania až 20 kW.

Okrem ultra rýchleho nabíjania nepoužíva nová lítium-uhlíková batéria žiadne vzácne kovy a je úplne recyklovateľná.

Podľa analýzy vykonanej na simulovanej službe doručovania rýchleho občerstvenia s polomerom do 25 kilometrov by používanie konvenčnej 500 Wh batérie vyžadovalo, aby sa elektrické mopedy odstavili v strede pracovného dňa a 30 minúť sa nabíjali. Pre porovnanie, tím tvrdí, že jeho nová lítium-uhlíková batéria môže tieto e-mopedy nabiť už za 90 sekúnd prostredníctvom ultra rýchleho nabíjaniu.

Okrem toho táto lítium-uhlíková batéria nepoužíva žiadne vzácne kovy a je úplne recyklovateľná. Spoločnosť Mahle tiež tvrdí, že nie je náchylná na teplotné poruchy, ktoré môžu spôsobiť prehriatie a zničenie batérií.

Prevratná lítium-uhlíková batéria bude predstavená tento týždeň na výstave Cenex Low Carbon Vehicle vo Veľkej Británii.

Podľa spoločnosti Mahle je jej nová arichitektúra lítium-uhlíkovej batérie schopná nabiť elektrický moped za 90 sekúnd.