Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Extrémne rýchla pretekárska e-kolobežka S1-X dosahuje rýchlosť až 100 km / h

Extrémne rýchla pretekárska e-kolobežka S1-X dosahuje rýchlosť až 100 km / h
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ubehol viac ako rok, čo boli predstavené majstrovstvá eSkootr (eSC), plánová séria pretekov vysokorýchlostných elektrických kolobežiek. Teraz bola oznámená štandardná pretekárska e-kolobežka S1-X eSkooter, ktorú budú všetky tímy, a ktorá dosahuje maximálnu rýchlosť až 100 km / h.

Talianska spoločnosť YCOM vyvinula pretekársku elektrickú kolobežku S1-X v spolupráci s organizátorom eSC. Čerpala pritom z minulých skúseností, ktoré zahŕňali pomoc pri vývoji elektrického pretekárskeho auta Volkswagen I.D. R. Prototyp novo navrhnutej pretekárskej e-kolobežky pritom musel byť navrhnutý a odskúšaný v priebehu tri a pol mesiaca, aby mohol byť výsledný model dodaný všetkým 30-tim súťažiacim v majstrovstvách eSC.

Pretekárska elektrická kolobežka S1-X eSkooter podrobená interiérovému testovaniu.

E-kolobežka s pohonom dvoch kolies má okrem iného aerodynamický podvozok vyrobený z uhlíkových vlákien, prvky odpruženia predných a zadných kolies vyrobené z CNC obrábaného hliníka a 6-kW elektromotory umiestnené v predných a zadných kolesách. Motory sú poháňané 1,5 kWh lítiovou batériou, ktorú dodáva spoločnosť Williams Advanced Engineering.

Systém na dodávanie krútiaceho momentu pritom sústavne vyvažuje výkon medzi dvoma kolesami, aby sa udržala stabilitu pri vysokých rýchlostiach. Navyše, keď jazdci potrebujú počas pretekov dodatočnú 20-percentnú rýchlosť, môžu aktivovať funkciu dočasného zvýšenia výkonu. Celá e-kolobežka údajne váži 35 kilogramov.

Elektrická kolobežka S1-X eSkooter bude dodaná všetkým 30-tim pretekárom, ktorí sa zúčastnia majstrovstiev eSkootr, ktoré sa majú konať budúci rok.

Spoločnosť YCOM už dodala organizátorovi eSC počiatočnú dodávku 10-tich kusov S1-X, ktoré boli testované 16-timi jazdcami. Aj keď mali tieto elektrické kolobežky obmedzený 70-percentný výkon, mnoho jazdcov bolo údajne unavených fyzickými nárokmi na jazdu pri tak vysokých rýchlostiach. Dúfa sa, že s vylepšenou fyzickou kondíciou a dodatočným tréningovým obdobím v októbri budú jazdci pripravení pretekať na 100-percentný výkon, keď sa budúci rok začne šampionát.