Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvé prototypy elektrického nákladného vozidla Volta Zero sú už vo výrobe

Prvé prototypy elektrického nákladného vozidla Volta Zero sú už vo výrobe
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Startup spoločnosť Volta Truck, ktorá sa zaoberá komerčnými elektrickými vozidlami, dosiahla ďalší míľnik vo svojich plánoch dostať do ulíc mesta účelové 16-tonové elektrické nákladné autá Volta Zero. V závode v Coventry vo Veľkej Británii sa totiž začala výroba prvých cestných prototypov.

3D modely elektrického nákladného vozidla Volta Zero sa prvýkrát objavili v polovici roka 2020, v septembri toho roku bol potom predstavený prvý pohyblivý demonštrátor a v auguste tohto roku sa začalo reálne testovanie podvozku a hnacieho ústrojenstva. Začiatkom tohto mesiaca spoločnosť Volta Truck odhrnula oponu konečného dizajnu pripraveného na výrobu, vytvoreného v spolupráci s Astheimer Design, ktorý sa vizuálne veľmi priblížil k predchádzajúcim 3D modelom a predvádzaciemu vozidlu, hoci všetky panely karosérie si prešli aktualizáciou a prerobením.

Prototypy Design Verification elektrického nákladného vozidla Volta Zero.

Medzi ďalšie malé vylepšenia patrilo odstránenie vodorovnej svetelnej lišty vpredu, priama diagonálna línia oddeľujúca nákladný časť a kabínu bola nahradená šikmejším tvarom, farebná schéma vo vnútri kabíny sa zmenila na tmavú. Nízke centrálne sedenie pre vodiča sa však nezmenilo, rovnako ako 220 stupňová viditeľnosť, ktorú ponúka rozsiahle presklenie kabíny.

Toto elektrické nákladné vozidlo bolo pritom navrhnuté tak, aby vyhovovalo potrebám logistiky v mestách. Bude preto mať obmedzenú maximálnu rýchlosť na 90 km/h a až 200 kWh batérie na palube poskytnú na jedno nabitie dojazd do vzdialenosti až 200 kilometrov.

Prototypy Design Verification elektrického nákladného vozidla Volta Zero.

Prototypy označené ako Design Verification, ktoré sa teraz skladajú v závode Coventry, vytvoria flotilu 25 testovacích vozidiel, ktoré budú testované v replikovaných scenároch použitia a doručovania. Budú jazdiť v extrémnych poveternostných podmienkach a budú podrobené aj overovaniu bezpečnosti, spoľahlivosti a crash testom.

Údaje z týchto testov budú základom pre prototypy Production Verification, ktoré sa do polovice budúceho roka majú vyrábať v novom závode spoločnosti Volta Truck v rakúskom Steyri. Tieto vozidlá budú podrobené rozsiahlym skúškam vybranými zákazníkmi pred uvedením sériovo vyrábaných vozidiel pred koncom roka 2022.

25 prototypov Design Verification sa vyrába v závode v Coventry vo Veľkej Británii.