Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technika proti falšovaniu mení farby tlače odstránením materiálu

Technika proti falšovaniu mení farby tlače odstránením materiálu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 2. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pokiaľ ide o tlač položiek, ako sú bankovky alebo pasy, je nutné použiť techniku, ktorú nie je ľahké replikovať. Švajčiarski vedci vyvinuli práve takú technológiu, ktorá tlačí tak, že materiál namiesto deponovania odoberá.

Vedci vo výskumnom ústave EPFL sa pôvodne rozhodli vyvinúť materiál, ktorý úplne absorbuje svetlo. To, s čím prišli, bol priehľadný substrát z plexiskla pokrytý vrstvou hliníka na spodnej strane, fluoridom horečnatým v strede a chrómom na vrchu na povrchu. Každá vrstva má hrúbku len niekoľko nanometrov a kombinácia skutočne absorbuje všetky vlnové dĺžky svetla. To vedie k tomu, čo je vnímané akoby „dokonalý“ odtieň čiernej.

Tím však zaujímalo, čo by sa stalo, keby sa vrstva chrómu odstránila laserom. Keď sa tak vykonalo, bolo zistené, že zvyšné vrstvy fluoridu horečnatého a hliníka tvoria vysoko reflexné zrkadlo. Odstránenie týchto vrstiev zase odhalilo číre plexisklo. Preto, keď bol hárok farebného papiera umiestnený na zadnú stranu plexiskla, táto farba pozadia presvitala.

Logo EPFL, ktoré bolo vytlačené viacvrstvovou technológiou. Čierna bola vytvorená ponechaním všetkých vrstiev nedotknutých, priehľadné pozadie bolo vytvorené odstránením troch vrchných vrstiev a reflexná vrstva, ktorá odráža červený materiál umiestnený pred, vznikla odstránením vrchnej vrstvy.

Vedci navyše zistili, že presným riadením trvania vystavenia laserovému svetlu bolo možné nielen získať plnú čiernu, zrkadlové farby a farby pozadia, ale aj jemné prechody medzi nimi, napríklad čiastočne čierny, čiastočne zrkadlový.

Tím dúfa, že vďaka použitiu tenkého, flexibilného a priehľadného substrátu namiesto plexiskla by táto technológia mohla byť použitá v aplikáciách, kde má bezpečnosť a predchádzanie podvodom najvyššiu prioritu.

Výskum je opísaný v článku, ktorý bol nedávno publikovaný v magazíne Light: Advanced Manufacturing.