Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvý laserom riadený dron na svete sa ľahko vyhne obranným systémom

Prvý laserom riadený dron na svete sa ľahko vyhne obranným systémom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Protidronové systémy zvyčajne útočia na rádiové ovládanie alebo systémy GPS bezpilotného lietadla, čím znemožňujú operátorovi ovládanie, ako aj vopred naprogramované misie. Britská spoločnosť QinetiQ, ktorá sa zaoberá obrannými technológiami, však teraz predviedla laserom riadený dron, ktorý tieto systémy nedokážu zastaviť.

V demonštrácii, o ktorej sa tvrdí, že je prvá na svete, predstavila spoločnosť QinetiQ nový systém pre obojsmernú optickú komunikáciu vo voľnom priestore (Free Space Optical Communications - FSOC), ktorý je určený na doplnenie alebo nahradenie rádiového ovládania pri vojenských misiách v oblastiach, kde by nepriateľ mohol mať zariadenia na blokovanie alebo detekciu rádiových frekvencií.

Zdá sa, že systém si vyžaduje priamu viditeľnosť pre svoje „veľmi širokopásmové“ spojenie pozemnej stanice s dronom, čo obmedzí jeho použiteľnosť. Pozemné zariadenie však vyzerá pomerne kompaktne a okrem toho, že systém šťastne prechádza cez rušičky rádiovej frekvencie, prakticky znemožňuje aj zachytenie alebo dokonca detekciu dátového toku.

Spoločnosť QinetiQ predviedla prvý laserom riadený dron FSOC na svete, ktorý je odolný voči rádiovým protiopatreniam.

Je však otázne, ako dobre si poradí s dymom, prachom alebo inými problémami s kvalitou ovzdušia. A tieto drony sa aj tak dajú ľahko zastaviť sieťami či strelami zo zbraní proti dronom. Spoločnosť QinetiQ však považuje systém FSOC za spôsob, ako „negovať značné investície, ktoré mohli protivníci vynaložiť na odopretie rádiového frekvenčného spektra“.

Spoločnosť QinetiQ predviedla schopnosti laserového systému v rámci projektu britského ministerstva obrany DSTL Air Command and Control, Intelligence Surveillance & Reconnaissance and Interoperability.