Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém BMT Sparrow autonómne riadi spustenie nákladu z dronu

Systém BMT Sparrow autonómne riadi spustenie nákladu z dronu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 4. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak je dron dostatočne veľký a výkonný na to, aby mohol prepravovať balíky na veľké vzdialenosti, potom je pravdepodobne príliš veľký a hlučný na to, aby pristával medzi stromami, domami a okoloidúcimi. Systém BMT Sparrow by však mohol pomôcť tým, že bude autonómne riadiť spúšťanie nákladu z dronu na zem.

Systém Sparrow, ktorý bol pôvodne ohlásený v roku 2022 s ohľadom na vojenské využitie, vytvorila britská námorná inžinierska spoločnosť BMT. Zdokonalenej verzii tejto technológie teraz udelil britský úrad duševného vlastníctva patent.

V prvom rade už existujú systémy, v ktorých navijak integrovaný do dronu spúšťa na zemi balíky na kábli. Zatiaľ čo tieto zostavy umožňujú dronu zostať vysoko a mimo cesty, dron musí jemne manévrovať sem a tam, aby naviedol náklad do cieľa. To môže byť obzvlášť ťažké, ak bočný vietor rozfúka balík na všetky strany.

V tomto scenári sa systém BMT Sparrow používa na doručenie nákladu medzi stromami v lese.

Systém BMT Sparrow rieši tento nedostatok presunutím navijaka a jeho káblovej cievky do modulu, ktorý je počas prepravy prichytený k spodnej strane dronu. Keď dron dosiahne cieľ, modul sa spustí nadol navíjaním kábla, ktorého horný koniec je pripevnený k podvozku dronu.

Pomocou palubných kamier, IMU (inerciálnych meracích jednotiek) a ďalších senzorov je modul schopný autonómne určiť svoju polohu vzhľadom na cieľ. Tým cieľom môžu byť schody pred domom, malá pristávacia plocha na vojenskej základni alebo prakticky čokoľvek iné. Ak vietor vychýli modul z kurzu, modul to kompenzuje aktiváciou jednej alebo viacerých zo svojich štyroch bočných elektrických tlačných vrtúľ.

Tieto tlačné vrtule by však mohli predstavovať nebezpečenstvo pre okolostojace osoby alebo by sa mohli poškodiť nárazom do konárov a podobne. Z tohto dôvodu sa skutočný balík nachádza v samostatnej skrinke, ktorá je zavesená pod hlavným modulom Sparrow pomocou ďalšieho kratšieho kábla.

3D render samospúšťacieho, autonomne riadeného modulu BMT Sparrow.

Nedávno oznámená služba doručovania zásielok dronom Platform 2 od spoločnosti Zipline je v skutočnosti do istej miery podobná, hoci navijak zostáva v drone a spustený modul má len jednu vrtuľu.

Popri opísanom použití by sa systém BMT Sparrow mohol zrejme využívať aj v scenároch, v ktorých dva moduly pripojené k jednému dronu súčasne doručujú balíky na dve blízke miesta, alebo dokonca v ktorých sa modul spúšťa z krúžiaceho dronu s pevným krídlom.

Spoločnosť BMT teraz hľadá priemyselných partnerov, ktorí by pomohli s komercializáciou tejto technológie.