Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Malé modulárne jadrové reaktory môžu zmeniť budúcnosť energetiky

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jadrová energia sa zvyčajne spája s projektmi obrovského rozsahu, ktoré sa často navrhujú a stavajú so zámerom zásobovať energiou milióny domácností. No v budúcnosti by mohli v energetike hrať dôležitú úlohu mikromodulárne jadrové technológie. Ich vývojom sa zaoberá aj americká startup spoločnosť Last Energy.

Malé modulárne reaktory (Small Modular Reactor – SMR) by teoreticky mohli poskytovať až štvrtinu výkonu jadrovej elektrárne, ale za osminu nákladov. No existujú však aj spoločnosti, ktoré uvažujú o ešte menších projektoch. Americká startup spoločnosť startup Last Energy, ktorá vznikla v roku 2020, chce zaviesť takzvané mikrojadrové elektrárne.

Namiesto experimentovania s novšími technológiami sa spoločnosť Last Energy drží osvedčených tlakovodných reaktorov, ktoré sa používajú už niekoľko desaťročí. No znižuje ich náklady tým, že technológiu robí modulárnou a štandardizovanou.

3D vizualizácia navrhovaných malých jadrových reaktorov Last Energy PWR-20.

Malé modulárne reaktory PWR-20 spoločnosti Last Energy majú výkon približne 20 MW, ich výstavba, preprava a inštalácia trvá približne dva roky a spoločnosť Last Energy stojí približne 100 miliónov USD. To je zlomok času a ceny výstavby veľkých jadrových elektrární. Spoločnosť tiež tvrdí, že jej modulárne reaktory prinášajú ekologické výhody. Každý takýto mikroreaktor by mohol zabrániť až 79 000 tonám emisií CO2 ročne.

Last Energy plánuje navrhovať, vyrábať a prevádzkovať reaktory pre veľkých odberateľov energie, ako sú továrne, vedecké areály a priemyselné závody. Chce nainštalovať svoje reaktory priamo na mieste a fungovať ako dodávateľ energie, pričom by si ponechala vlastníctvo jadrových aktív a predávala by energiu, ktorú vyrábajú, továrňam na základe dlhodobých zmlúv o dodávke energie.

3D vizualizácia navrhovaných malých jadrových reaktorov Last Energy PWR-20.

Last Energy zatiaľ postavila len prototyp svojho mikrojadrového reaktora v Houstone v Texase. No o technológiu spoločnosti, ktorá je jednou z prvých svojho druhu, sa zaujíma už aj viacero firiem z Veľkej Británie a Poľska, kde sa plánuje výstavba až 34 jednotiek SMR.

Tieto menšie, modernejšie reaktory by tak mohli priniesť skutočné riešenie pre priemyselných odberateľov energie, ktorí sa chcú zbaviť drahých a nestálych fosílnych palív. Majú však určité obmedzenia.

3D vizualizácia navrhovaných malých jadrových reaktorov Last Energy PWR-20.

Reaktor spoločnosti Last Energy môže poskytnúť energiu na výrobu 300 stupňov Celzia tepla, čo ho robí životaschopným pre niektoré, ale nie všetky priemyselné odvetvia. Napríklad oceľ si na správne fungovanie vyžaduje teplotu 900 až 1 300 stupňov Celzia v peciach. Výrobné zariadenia, napríklad pre baníctvo alebo chemický priemysel, by však boli životaschopné.

Niet pochýb o tom, že táto myšlienka je stále v relatívne ranom štádiu a viaceré firmy zrejme budú čakať, kým sa úspešne nerozbehnú prvé projekty. Ale potenciál, ktorý má, aby mohol pomôcť ťažkému priemyslu prejsť na ekologický spôsob výroby.