Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Roboty Autev prinesú nabíjanie EV na bežné parkovacie miesta

Roboty Autev prinesú nabíjanie EV na bežné parkovacie miesta
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

S rastúcim počtom elektrických vozidiel (EV) na našich cestách rastie aj potreba parkovacích miest s nabíjačkami. Namiesto toho, aby prevádzkovatelia parkovacích garáží museli vytvárať ďalšie miesta určené len pre elektromobily, mohli by čoskoro využívať nabíjacie roboty Autev, ktoré samé prídu k elektromobilom.

Robot Autev, ktorý navrhla rovnomenná americká startup spoločnosť, je v podstate veľká batéria na kolesách. Autonómne sa dostane k elektrickému vozidlu používateľa, keď ho používateľ privolá prostredníctvom mobilnej aplikácie. Elektromobil sa môže nachádzať na ľubovoľnom parkovacom mieste v garáži, vyhradenom pre elektromobily alebo inom.

Po príchode robota používateľ len zapojí jeho nabíjací kábel do nabíjacieho portu svojho vozidla a potom robota ponechá, aby sa postaral o nabíjanie, kým si vybavuje svoje záležitosti. Po návrate odpojí kábel robota a umožní mu vrátiť sa do vlastnej nabíjacej stanice v garáži. Ak sa používateľ vráti skôr a chce odísť pred dokončením nabíjania, môže buď znížiť požadovanú kapacitu nabíjania prostredníctvom aplikácie, alebo jednoducho ručne odpojiť kábel robota.

Mobilný robot Autev umožní majiteľom elektromobilov využívať akékoľvek parkovacie miestno na nabíjanie vozidla.

Výrobca tvrdí, že robot podporuje technológiu rýchleho nabíjania DCFC a je schopný nabiť až šesť elektromobilov predtým, ako sa bude musieť sám dobiť.

Očakáva sa, že flotily týchto robotov budú prevádzkovateľom garáží komerčne dostupné v prvom štvrťroku budúceho roka. Títo prevádzkovatelia budú platiť mesačný poplatok a získavať príjmy z poplatkov za nabíjanie od zákazníkov a z reklamy na robotoch.

Flotily robotov Autev budú mať základňu v centrálnej nabíjacej stanici v garáži.