Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové dátové centrum bude najväčšou 3D tlačenou budovou v Európe

Nové dátové centrum bude najväčšou 3D tlačenou budovou v Európe
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V posledných rokoch sa 3D tlač v oblasti architektúry rozmohla, pričom táto špičková technológia sa používa na stavbu všetkého, od malých obydlí, až po školy, obytné či kancelárske budovy. Najnovší významný pokrok pochádza z Nemecka, kde sa stavia nové ambiciózne dátové centrum, ktoré je označované za najväčšiu európsku budovu postavenú pomocou 3D tlače.

Projekt, ktorý zatiaľ nemá oficiálny názov, sa nachádza v Heidelbergu. Jeho dizajn sa opiera o estetiku 3D tlačenej architektúry a bude mať pútavý zvlnený exteriér, ktorý bude zahŕňať aj zeleň. Jeho interiér bude slúžiť na umiestnenie infraštruktúry pre cloudé systémy.

Budova bude mať dĺžku 54 metrov, šírku 11 metrov a výšku 9 metrov, čo z nej urobí aktuálne najväčšiu európsku 3D vytlačenú stavbu, hoci v tejto rýchlo sa rozvíjajúcej oblasti je ťažké povedať, ako dlho to vydrží. Stavia sa pritom pomocou 3D tlačiarne COBOD BOD 2.

Vizualizácia 3D tlačeného dátového centra v Nemecku.

Proces výstavby funguje podobne ako pri iných stavebných projektoch vytlačených 3D tlačou. Spočíva v tom, že 3D tlačiareň vytláča z trysky vo vrstvách zmes podobnú cementu, pričom postupuje podľa architektonického plánu a vytvára základný plášť budovy. Očakáva sa, že 3D tlač bude trvať 140 hodín a bude si vyžadovať dvoch staviteľov na mieste, ktorí ju budú monitorovať a zabezpečovať, aby všetko prebiehalo hladko.

Výstavba 3D tlačeného datátového centra v Nemecku.

Keď 3D tlačiareň dokončí svoju prácu, ľudskí stavbári budú mať za úlohu dokončiť práce, ktoré 3D tlačiarne ešte nezvládnu, vrátane inštalácie strechy, dverí, elektroinštalácie a všetkého, čo bude potrebné. Podľa spoločnosti Kraus Gruppe bude budova recyklovateľná a jej výstavba pomocou 3D tlačiarne prinesie približne len 55 % produkcie CO2 v porovnaní so štandardnou budovou postavenou z portlandského cementu.

Výstavba 3D tlačeného datátového centra v Nemecku.

„V tomto jedinečnom projekte sa zdôrazňujú dve kľúčové výhody 3D tlače konštrukcií: rýchlosť realizácie a sloboda návrhu,“ povedal Henrik Lund-Nielsen, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti COBOD. „Vďaka tomu je naša technológia schopná realizovať všetko od veží veterných turbín s úsporou materiálov, cez nízkonákladové obytné domy v Afrike až, po architektonické budovy kancelárskeho typu v Nemecku“.

Očakáva sa, že projekt bude dokončený niekedy v júli tohto roku. Podieľajú sa na ňom spoločnosti Kraus Gruppe, Peri 3D Construction, SSV Architekten, Mense-Korte Ingenieure + Architekten a DAW (Caparol, Alpina) a zadávateľom je Heidelberg IT Management.

Vizualizácia 3D tlačeného dátového centra v Nemecku.