Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Modifikovaná vesmírna technológia poskytne batérie s životnosťou až 30 rokov

Modifikovaná vesmírna technológia poskytne batérie s životnosťou až 30 rokov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývoj v oblasti vesmírnych technológií prináša úžitok aj obyvateľom Zeme. Príkladom je GPS či množstvo satelitov používaných na skúmanie účinkov klimatických zmien. Najnovšie sa takéto technológie snaží aplikovať americká startup spoločnosť EnerVenue, ktorá vyvíja dlhodobo udržateľnú technológiu batérií na základe techniky a chémie, ktorú NASA používa už viac ako 40 rokov na napájanie Medzinárodnej vesmírnej stanice, Hubblovho vesmírneho teleskopu a ďalších zariadení.

Spoločnosť verí, že jej technológia by mohla z dlhodobého hľadiska nahradiť tradičné batérie. Tvrdí pritom, že jej technológia je oveľa bezpečnejšia ako lítium-iónová. Myšlienka technológie EnerVenue pochádza z práce profesora Stanfordskej univerzity Yi Cui, ktorý je zároveň predsedom predstavenstva a hlavným technologickým poradcom EverVenue. Cui prišiel na to, ako prispôsobiť technológiu niklovo-vodíkových batérií NASA na dlhodobé použitie na Zemi použitím materiálov, ktoré výrazne znížili náklady.

Technológia niklovo-vodíkových batérií NASA je vhodná do vesmíru, pretože odoláva náročným podmienkam, vrátane rýchlo sa meniacich extrémnych teplôt. Batérie sú bezpečné a majú tiež veľmi dlhú životnosť. Sú tiež plne recyklovateľné, neprodukujú toxický odpad a ich chemické zloženie nevedie k riziku požiaru. Jediným očividným problémom, pokiaľ ide o prenos technológií na Zem, je, že ich výroba je neuveriteľne drahá.

Spoločnosť EnerVenue však vyvinula metódu na výrobu niklovo-vodíkových batérií so zníženými nákladmi a stretla sa s vysokým dopytom zo strany energetických spoločností a vývojárov.

Niklovo-vodíkový akumulátor EverVenue.

„Zásobníky energie EnerVenue sa v súčasnosti nasadzujú na testovacích miestach energetických podnikov v Spojených štátoch,“ hovorí Jorg Heinemann, CEO, EverVenue. „Tieto miesta slúžia na overenie tvrdení spoločnosti EnerVenue a sú predstupňom pre integráciu do energetických sietí. Súčasne EnerVenue predáva na priemyselné trhy, vrátane zákazníkov v námorných prevádzkach, ropnom a plynárenskom priemysle, baníctve a ako náhradu za naftu v ostrovných aplikáciách“.

Firma nedávno tiež oznámila, že v USA otvorí továreň Gigafactory s rozlohou 1 milión štvorcových metrov. Tvrdí, že v továrni Gigafactory sa budú vyrábať jej batérie Energy Storage Vessels, z ktorých každá dokáže absolvovať viac ako 30 000 nabíjacích cyklov. Batérie sa dajú skladovať v stojanoch a sú údajne schopné fungovať až 30 rokov.

V krátkodobom horizonte EnerVenue vidí svoju technológiu ako pomoc pri zavádzaní prerušovanej obnoviteľnej energie vrátane solárnej a veternej.

Umelecké stvárnenie niklovo-vodíkových zásobníkov na uskladnenie energie spoločnosti EnerVenue.

„Skladovanie zohráva kľúčovú úlohu pri zabezpečovaní zachytávania prebytočnej výroby a jej následného využitia v prípade potreby, čo vedie k menej uhlíkovo náročnému energetickému mixu a stabilnejším dodávkam energie,“ dodáva Heinemann.

Z dlhodobého hľadiska spoločnosť verí, že jej technológia by sa mohla dostať aj do domácností a mohla tak poskytnúť ďalší vynikajúci príklad toho, ako sa vesmírne technológie môžu stať všadeprítomnými.

„Naša technológia je oveľa bezpečnejšia ako lítium-iónová,“ vysvetľuje Heinemann. „Poskytuje oveľa väčšiu flexibilitu, pokiaľ ide o to, ako často a ako dlho ju možno vybíjať, a vydrží viac ako trikrát dlhšie, pričom si zachováva takmer celú svoju pôvodnú kapacitu“.