Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómna helikoptéra od Airbusu absolvovala letové skúšky vo víchrici

Autonómna helikoptéra od Airbusu absolvovala letové skúšky vo víchrici
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Robotický vrtuľník VSR700 z dielne spoločnosti Airbus úspešne absolvoval námorné testy v prevádzkových podmienkach, vrátane úplne autonómnych vzletov a pristátí v podmienkach silnej víchrice z paluby civilnej lode.

Bezpilotné vrtuľníky môžu vyzerať ako zvláštne hračky, ale zohrávajú veľmi vážnu a čoraz dôležitejšiu vojenskú úlohu, najmä na mori. Zatiaľ čo mnohé bezpilotné lietadlá s pevnými krídlami sa dajú spustiť z paluby lietadlovej lode alebo z katapultov, menšie lode na rozbúrenom mori túto možnosť nemajú, hoci desaťročia skúseností ukázali, ako môžu vrtuľníky skutočne znásobiť silu fregát a podobných plavidiel.

Najnovšie námorné testy, ktoré uskutočnili spoločnosti Airbus Helicopters (predtým Eurocopter), Marignane a francúzske Generálne riaditeľstvo pre vyzbrojovanie (DGA), predstavujú prvý prípad, keď sa taktický rotorový dron VSR700 spojil do jedného celku a lietal na mori v operačnej konfigurácii.

Predtým sa v rámci štúdie francúzskej vlády Système de Drone Aérien pour la Marine (SDAM) testovali na mori systémy ATOL (Autonomous Take-Off and Landing) navrhnuté pre VSR700 s použitím upraveného malého vrtuľníka Guimbal Cabri G2 s možnosťou pilotáže.

Prototyp VSR700 uskutočnil svoj prvý samostatný voľný let v južnom Francúzsku.

 

V poslednom teste sa avionika ATOL testovala v samotnom vrtuľníku VSR700 počas 80 úplne autonómnych vzletov a pristátí. Systém Airbus DeckFinder je schopný vzlietnuť a pristáť na letovej palube fregaty s presnosťou len 10 cm bez potreby GNSS / GPS. Rovnako presný je aj pri nulovej viditeľnosti vďaka námornému prehľadovému radaru, elektrooptickému senzoru a prijímaču automatického identifikačného systému (AIS).

„Táto letová skúšobná kampaň bola dôležitým krokom pre program VSR700, pretože nám umožnila overiť vynikajúce výkony dronu v prevádzkových podmienkach, ktoré boli reprezentatívne pre jeho budúce misie,“ povedal Nicolas Delmas, vedúci programu VSR700 v spoločnosti Airbus Helicopters. „Prototyp VSR700 otvoril svoju letovú obálku pri vetre nad 40 uzlov, počas 14 letov nazbieral osem hodín testovania a úspešne pristál v niekoľkých rôznych stavoch mora“.

Viac ako 40 uzlov podľa Beaufortovej stupnice vetra predstavuje podmienky „silnej víchrice“, pri ktorých sa pravdepodobne vyskytnú vlny vysoké 7 až 10 metrov, na súši môže dochádzať k miernemu poškodeniu konštrukcie budov a odfúknutiu škridiel zo striech. Podľa neoficiálnych informácií je to približne hranica, pri ktorej väčšina ľudských pilotov, dokonca aj tých skúsenejších, odmietne vzlietnuť.

Autonómna helikoptéra Airbus VSR700 počas nármorných testov.

Robotická helikoptéra VSR700 je schopná niesť úžitkové zaťaženie 100 kilogramov, jej maximálna vzletová hmotnosť je 700 kilogramov. Poháňa ju jeden naftový motor Thielert Centurion 2.0 s výkonom 15 koní (11,2 kW), ktorý poháňa jeho rotor s dĺžkou 7 metrov. Vrtuľník s profilom stealth má cestovnú rýchlosť 120 kn (220 km / h), vytrvalosť 10 hodín, čo je takmer dvojnásobok oproti štandardnému vrtuľníku, a prevádzkový strop 6 000 metrov.

Integrované senzory a malé rozmery mu umožňujú vykonávať prieskumné, spravodajské a pozorovacie misie, ako aj protiponorkové operácie, funkcie námornej bezpečnosti a záchranné operácie pre fregaty a torpédoborce.

Po úspešných testoch na palube civilného plavidla bude ďalšia fáza zahŕňať druhý prototyp, ktorý bude koncom tohto roka umiestnený na palube viacúčelovej fregaty FREMM francúzskeho námorníctva.