Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najväčší a najúčinnejší letecký motor na svete prešiel prvými testami

Najväčší a najúčinnejší letecký motor na svete prešiel prvými testami
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Rolls-Royce dokončila prvé pozemné testy svojho obrovského leteckého motora UltraFan a tvrdí, že je najmenej o 10 % účinnejší ako akýkoľvek iný veľký letecký motor, ktorý je v súčasnosti v prevádzke. Tento uhlíkovo-titánový gigant sa začne v lietadlách objavovať v roku 2030.

Napriek hrozivej veľkosti motora UltraFan je pôsobivo ľahký vďaka vysoko presným 3D výrobným robotom spoločnosti Rolls-Royce. Tie väčšinu týchto mamutích lopatiek s priemerom až 3,56 metra vyrábajú z uhlíkového kompozitu, ale na zvýšenie pevnosti a odolnosti nábežných hrán používajú titán.

Turbíny za hlavným ventilátorom sú pomerne malé, čo vytvára vysoký obtokový pomer tým, že umožňuje veľkému objemu vzduchu prechádzať priamo okolo kompresorov a von. Tým sa znižuje hluk o pozoruhodných 35 %. Zvyšuje to aj účinnosť. Rovnako ako prevodovka, ktorá umožňuje pomalšie otáčanie hlavného ventilátora a rýchlejšie otáčanie kompresorov, čím sa každý z nich nachádza vo svojej optimálnej zóne.

3D vytlačené lopatky z uhlíkového kompozitu s titánovými nábežnými hranami sú mimoriadne ľahké.

Podľa spoločnosti Rolls-Royce je tento motor o 10 % účinnejší ako najúspornejší motor na trhu, jej vlastný motor Trent XWB. Leteckým spoločnostiam by mohol ušetriť miliardy na účtoch za palivo, takže keď bude v roku 2030 plne certifikovaný a zavedený do úzkych a širokotrupých lietadiel, určite bude populárny v rôznych veľkostiach od 25 000 do 110 000 libier (približne 11 340 – 49895 kg) ťahu.

Okrem toho, že ušetrí peniaze, zníži aj zodpovedajúcu uhlíkovú stopu leteckej spoločnosti. To je síce malý krok k čistému letu, ale významný krok vo veľkom meradle. Motor zároveň prakticky odstráni emisie pevných častíc a zníži emisie NOx približne o 40 %.

Spoločnosť Rolls-Royce vybudovala úplne nové testovacie zariadenie v Derby vo Veľkej Británii, ktoré je špeciálne prispôsobené požiadavkám motora UltraFan. Ide o prvú úplne novú konštrukciu motora, ktorú spoločnosť musela testovať za posledných 54 rokov. Prvé pozemné testy technického demonštrátora zostaveného v decembri sú už dokončené a využívajú testovacie zariadenie Testbed 80, ktoré je najväčším krytým zariadením pre letecké motory na svete.

Mamutí letecký motor UltraFan na mieste v testovacom zariadení Testbed 80 v Derby.

„Program UltraFan spoločnosti Rolls-Royce dosiahol obrovský krok vpred, pokiaľ ide o palivovú účinnosť leteckých motorov,“ uviedol v tlačovej správe Gary Elliott, generálny riaditeľ britského Inštitútu pre letecké a kozmické technológie. „Technológia vyvinutá v rámci programu výrazne zlepšila naše chápanie toho, ako zvýšiť výkon motora a zároveň znížiť vplyv na životné prostredie. Je to program, ktorý stavia Spojené kráľovstvo na čelo svetového trhu a je absolútne kľúčový pre budúcnosť britského priemyslu leteckých motorov. Blahoželáme tímu Rolls-Royce k úspešným testom tohto vzrušujúceho technologického demonštrátora“.

„Demonštrátor UltraFan mení pravidlá hry,“ dodal Tufan Erginbilgic, generálny riaditeľ spoločnosti Rolls-Royce. „Technológie, ktoré testujeme v rámci tohto programu, sú schopné zlepšiť súčasné motory, ako aj motory budúcnosti. Preto je toto oznámenie také dôležité. Sme svedkami vytvárania histórie; zásadnej zmeny v zlepšovaní účinnosti motorov. V kombinácii s udržateľnými leteckými palivami budú účinnejšie motory s plynovými turbínami kľúčom k dosiahnutiu cieľa priemyslu, ktorým je nulový čistý let do roku 2050. Dnes sme bližšie k dosiahnutiu tejto ambície“.

Pracovníci spoločnosti Rolls-Royce montujú obrovský demonštrátor technológie UltraFan.