Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mikrovlnná zbraň THOR zničila počas testu roje útočných dronov

Mikrovlnná zbraň THOR zničila počas testu roje útočných dronov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Americké Výskumné laboratórium vzdušných síl (AFRL) čelilo vznikajúcej hrozbe rojov dronov, pričom na likvidáciu viacerých cieľov použilo taktickú vysoko výkonnú operačnú zbraň s názvom THOR.

Ako ukazuje prebiehajúci konflikt na Ukrajine, drony sa stávajú základom modernej vojny. A to nielen na prieskum, ale aj ako útočné zbrane. Horšie je, že na obzore sa črtá deň, kedy táto technológia pokročí do takej miery, že drony budú môcť útočiť v organizovaných rojoch v takom počte, že prekonajú konvenčnú protivzdušnú obranu.

Skúma sa preto viacero prístupov a jedným z najsľubnejších je použitie zbraní so zameranou energiou. Jednou z nich je systém s názvom THOR, ktorý využíva vysokoenergetické mikrovlny vystreľované v dávkach na rozsiahle územie na boj proti prilietajúcim nepriateľským dronom. Nerobí to tak, že drony odpáli pomocou laseru, ale tak, že usmaží jemnú elektroniku, čo spôsobí haváriu robotického lietadla.

Mikrovlnná zbraň proti dronom THOR bola nasadená proti viacerým cieľom na testovacom stredisku Chestnut na leteckej základni Kirtland v Novom Mexiku v reálnych podmienkach. Pomocou kardanového zameriavacieho systému dokázala zbraň sledovať a zasiahnuť ciele v priebehu nanosekúnd v rozsiahlych oblastiach oblohy a zneškodniť ich pomocou vysoko výkonných mikrovlnných impulzov.

Mikrovlnná zbraň proti dronom THOR.

Systém THOR, ktorý stojí 18 miliónov USD, je zabudovaný do prepravného kontajnera s dĺžkou 6 metrov, ktorý sa zmestí do transportného lietadla C-130 Hercules a dvaja vojaci ho dokážu postaviť približne za tri hodiny. Okrem toho má používateľsky prívetivé rozhranie, ktoré si vyžaduje len minimálny výcvik.

„THOR bol mimoriadne efektívny, pričom počas nasadenia v roji systém takmer nepretržite strieľal,“ povedal kapitán Tylar Hanson, zástupca programového manažéra THOR. „Je to skorý demonštrátor a my sme presvedčení, že môžeme využiť rovnakú technológiu a zefektívniť ju na ochranu nášho personálu na celom svete“.