Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nvidia odhalila novú triedu superpočítača s umelou inteligenciou

Nvidia odhalila novú triedu superpočítača s umelou inteligenciou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 6. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo systémy umelej inteligencie udivujú a znepokojujú svet rovnakou mierou, čoskoro budú ešte výkonnejšie. Spoločnosť Nvidia oznámila novú triedu superpočítača, ktorý bude trénovať novú generáciu modelov umelej inteligencie a mohol by tak viacerých z nás rýchlejšie pripraviť o prácu.

Nový systém je známy ako Nvidia DGX GH200 a podľa všetkého bude schopný dosiahnuť obrovský výkon až 1 exaflop. Medzi 256 „superčipmi“ GH200, z ktorých sa skladá, bude systém obsahovať ohromujúcich 144 TB zdieľanej pamäte, čo je 500-krát viac ako predchádzajúci superpočítač Nvidia DGX A100,ktorý bol predstavený len pred tromi rokmi.

Aby sa vyžmýkala každá kvapka energie, každý superčip GH200 sa skladá z procesora Grace a grafického procesora H100 Tensor Core v jednom balíku, čo im umožňuje komunikovať medzi sebou sedemkrát rýchlejšie ako pripojenie PCIe a spotrebovať len pätinu elektrickej energie. Všetky budú prepojené prostredníctvom prepínacieho systému Nvidia NVLink, aby fungovali spoločne ako jeden veľký GPU.

Výsledný superpočítač sa bude používať na trénovanie nástupcov ChatGPT a ďalších generatívnych modelov umelej inteligencie a veľkých jazykov. Tento najznámejší systém umelej inteligencie bol vycvičený na vlastnom superpočítači, ktorý Microsoft zostavil z desiatok tisíc predchádzajúcich GPU A100 spoločnosti Nvidia.

Spoločnosť Nvidia predstavila superpočítač DGX GH200 s umelou inteligenciou, ktorý bude mať výkon až 1 exaflop.

Nvidia však nedodáva zariadenia len iným spoločnostiam. Oznámila aj plány na vybudovanie vlastného superpočítača na báze DGX GH200 s názvom Helios. Helios, ktorý by mal byť spustený do konca roka 2023, bude pozostávať zo štyroch systémov DGX GH200 alebo 1 024 superčipov GH200, ktoré budú navzájom prepojené. Vďaka tomu bude schopný dosiahnuť celkový výkon až 4 exaflopov, čo znie ako ohromujúci výkon.

Samozrejme, tieto čísla majú istú výhradu. V súčasnosti je najvýkonnejším superpočítačom na svete Frontier amerického ministerstva energetiky s výkonom 1,194 exaflopov a na prvý pohľad sa môže zdať, že Helios od Nvidie bude štyrikrát výkonnejší. Ale je to také porovnávanie jabĺk a pomarančov. Nvidia používa menej presné meradlo nazývané ako FP8, zatiaľ čo superpočítače sa vo všeobecnosti hodnotia pomocou FP64 s dvojitou presnosťou. Po prepočítaní na FP64 by Helios dosiahol výkon približne 36 petaflopov alebo 0,036 exaflopov.

Napriek tomu sú superpočítač Helios a superčipy DGX GH200, na ktorých je založený, stále neuveriteľne výkonné nástroje a podľa spoločnosti Nvidia budú schopné chrliť modely umelej inteligencie v priebehu týždňov namiesto mesiacov. My, obyčajní ľudia, by sme si zrejme mali vylepšiť svoje životopisy.