Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sklenené tehly vyrobené 3D tlačou sú pevné a dajú opakovane použiť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pomocou 3D tlačiarne, ktorá pracuje s roztaveným sklom, výskumníci vytvorili sklenené tehličky, ktoré sú podobné stavebnici Lego, s pevnosťou porovnateľnou s betónom. Tieto tehličky by mohli pritom zohrávať úlohu v kruhových konštrukciách, v ktorých sa materiály používajú opakovane.

„Sklo ako konštrukčný materiál tak trochu láme ľuďom hlavu,“ hovorí Michael Stern, absolvent Massachusettsskej technickej univerzity (MIT) a výskumník v MIT Media Lab a Lincolnovom laboratóriu. „Ukazujeme, že je to príležitosť posunúť hranice toho, čo sa v architektúre doteraz robilo.“

Stern je tiež zakladateľom spin-off spoločnosti Evenline. Tá vyvinula špeciálnu 3D tlačiareň, ktorá dokáže realizovať aditívnu výrobu s použitím roztaveného skla ako vstupnej suroviny. Pri 3D tlači tehál Stern a jeho tím použili sodno-vápenaté sklo, ktoré sa používa vo väčšine sklárskych štúdií.

Sklenené tehly majú pritom tvar osmičky, ktorý podľa inžinierov umožňuje ich použitie na zakrivené konštrukcie. Na spodnej strane obsahujú aj dva malé kolíky, ktoré umožňujú ich vzájomné prepojenie, podobne ako sa spájajú stavebnice Lego. Po 3D vytlačení tehál ich tím umiestnil do priemyselného hydraulického lisu, aby zistil, akú silu vydržia, a zistil, že sú takmer také pevné ako betónové bloky. Pridaním uzamykacieho prvku z hliníka na spodnú časť blokov sa stali ešte pevnejšími.

Výskumníci tiež postavili malú stenu pomocou sklenených tehál ako dôkaz funkčnosti konceptu.

Sklenené tehly sú 3D vytlačené v tvare osmičky, čo umožňuje vytvárať zakrivené stavebné konštrukcie.

Sklenené tehly vhodne zapadajú do kruhovej výstavby niekoľkými spôsobmi. Po prvé, sú vyrobené z recyklovaného skla. Po druhé, po tom, ako splnia svoju úlohu pri podopretí konštrukcie, sa dajú rozlámať a prekonfigurovať do novej podoby. A napokon, ak sa samotné tehly nehodia do nového projektu, sklo sa dá roztaviť a vytlačiť 3D tlačou do iného tvaru.

„Nadchýna ma rozširovanie priestoru pre dizajn a výrobu náročných materiálov so zaujímavými vlastnosťami, ako je sklo a jeho optické vlastnosti a recyklovateľnosť,“ hovorí Kaitlyn Beckerová, odborná asistentka strojného inžinierstva na MIT, ktorá sa podieľala na vývoji tehál. „Pokiaľ nie je znečistené, sklo môžete recyklovať takmer donekonečna.“

Výskumná práca opisujúca vývoj a testovanie 3D tlačených sklenených tehál z MIT bola nedávno uverejnená v magazíne Glass Structures and Engineering.