Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Telekom: Mobilné registračné pokladne a fiškálne tlačiarne

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 3. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mnohým podnikateľským subjektom vznikne od prvého apríla tohto roka povinnosť používať registračnú pokladnicu. Týka sa to aj vás? Na výber máte z viacerých možností. Buď budete používať bezplatnú aplikáciu, ktorú uvoľnila Finančná správa Slovenskej republiky alebo siahnete po komplexnom riešení, napríklad takom, ktoré má vo svojom portfóliu Slovak Telekom.

Na používanie fiškálnych pokladníc sme si už na Slovensku zvykli. Štát sa nimi snaží registrovať drobné obchodné transakcie firiem. Aj preto bude ich zavedenie povinné pre viacero subjektov. Jeden z mobilných operátorov však vidí priestor ako to spoločnostiam i drobným podnikateľom uľahčiť, pomocou niektorého riešenia z radu nových pokladníc Smart POS.

„Je to portfólio inteligentných registračných pokladníc, ktoré prinášame ako prvý telekomunikačný operátor na slovenský trh. Mimo iného je to vhodný spôsob ako splniť povinnosti novely zákona o elektronických registračných pokladniciach, ako je pripravenosť na online prepojenie na kontrolné úrady. Ako aj výhodný spôsob pre subjekty, ktoré budú využívať registračnú pokladnicu od 1.4. tohto roku,“ hovorí pán Miroslav Antol, Slovak Telekom.

Smart POS momentálne obsahuje tri zariadenia, z ktorých prvé dve sú fiškálne tlačiarne, ktoré sú určené pre použitie s mobilnými telefónmi, tabletmi, notebookmi či počítačmi. No a na spojenie s nimi využívajú technológiu Bluetooth.

„Fiskálna tlačiaren SmartPrinter, je to inteligentné riešenie, ktoré je mobilné, nakoľko obsahuje batériu a taktiež sa dodáva s bezplatnou aplikáciou pre mobilný telefón, smartfón alebo tablet.“

Za všetkým je teda aj softvérová aplikácia, zatiaľ v prostredí operačného systému Android. Pomocou nej sa tak z mobilného zariadenia, v spojení s tlačiarňou, vytvorí plnohodnotná registračná pokladnica. Z mobilu sa potom odošle požiadavka a tlačiareň následne vytlačí požadované pokladničné bloky. Keďže je pritom riešenie mobilné a aj tlačiareň má svoju batériu, všetko sa dá urobiť naozaj kdekoľvek v teréne.

„Druhým riešením je fiškálna tlačiareň Pegassino. Je to riešenie určené pre prevádzky, kde mobilita nie je až taká podstatná, ale na druhej strane sa jedná vzhľadom na dlhodobý vývoj výrobcu týchto zariadení o spoľahlivé riešenie.“

Na mieste je však aj otázka kompatibility, pri používaní riešenia s rôznymi špecifickými systémami.

„Obe fiškálne tlačiarne sú taktiež integrované do veľkej väčšiny systémov, ktoré sa využívajú či už v rámci predajných prevádzok, v hoteloch alebo penziónoch. A taktiež, čo stojí za zmienku, je to integrácia do softvérov, ktoré využívajú ambulancie v rámci svojej prevádzky.“

Celý rad uzatvára ešte tretie zariadenie, z ktorého je vďaka konceptu All-In-One, plnohodnotná inteligentná registračná pokladnica. DATECS DP-50 je pritom určené hlavne pre mobilný a stánkový predaj.

„Je to kompaktné malé riešenie. Taktiež je mobilné, vzhľadom na batériu a je určené pre všetkých, ktorí potrebujú kompaktné zariadenie pri vykonávaní svojej činnosti v pohybe.“

Celý systém Smart POS by sa mal pritom v budúcnosti zamerať aj na riešenie potreby platenia platobnými kartami. K fiškálnej pokladnici tak v jednom zariadení pribudne aj platobný terminál.

„Pripravujeme ešte jedno zariadenie v rámci rozširovania, a to je možnosť platenia platobnými kartami cez takzvaný terminál mPOS.“

Hoci to nie je nevyhnutné, bude k využívaniu týchto zariadení k dispozícii aj SIM karta, ktorá bude použiteľná i pre online pripojenie, vyžadované zákonom. On-line bude pritom aj štátna Virtuálna registračná pokladnica. No pokladnica systému Smart POS má oproti nej isté rozdiely.

„Čo sa týka virtuálnej pokladnice, je to riešenie, ktoré funguje cez online pripojenie, to znamená v prípade výpadku nie je to možné použiť. A taktiež všetky zariadenia, ktoré sú potrebné k jej fungovaniu si ten konkrétny subjekt, ktorý ju chce využívať musí zakúpiť.“

Mobilný operátor chce navyše v priebehu tohto roka priniesť aj aplikáciu online účtovníctva, ktoré by sa naplno prepojilo s inteligentnými pokladnicami a tie by tak do neho okamžite po transakcii posielali všetky potrebné údaje. Žiadne manuálne nahadzovanie už potom nehrozí. V prípade mobilných pokladníc by to bola určite zaujímavá pomoc pre nejedného podnikateľa, ktorého ekonomický ani byrokratický život, nie je vôbec ľahký.