Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mobilný platobný terminál pomôže obchodníkom rozšíriť možnosti predaja v teréne

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
13. 4. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Určite ste sa už stretli so situáciami, kedy ste si chceli niečo kúpiť na vinobraní, na výlete, prípadne na trhu, no hotovosť ste nemali a k dispozícii bola len platobná karta. A čo na to predajca? Ten vraj na takéto podujatia veľký platobný terminál ťahať nebude. Tak takáto výhovorka by mu už dnes neprešla, zvlášť keď je k dispozícii malé mobilné zariadenie MPOS.

Malý mobilný platobný terminál alebo v skratke MPOS. Zariadenie, ktoré je určené na uskutočňovanie platieb platobnou kartou, najmä pre živnostníkov, malých podnikateľov či drobných obchodníkov.

„Napríklad lekári, veterinári, ktorí využívajú mobilitu. Samozrejme aj v reštauráciách je to vhodné, taxikári. Čiže je tu celý rad odvetví, pri ktorých by sa to dalo používať,“ hovorí pán Ivan Kubiš, Slovak Telekom.

To že je M-POS naozaj mobilný dokazujú aj jeho rozmery.

„Je to zariadenie rozmerov 10 krát 7 centimetrov, keď to porovnáme s mobilným telefónom, tak si myslím, že spojenie MPOS ako hardvér a s mobilným telefónom nám dáva veľmi dobrú synergiu.“

Hoci je MPOS naozaj malý, funguje rovnako dobre ako veľký platobný terminál, dokonca si tiež prináša až tri spôsoby platenia platobnou kartou.

„Umožňuje akceptáciu štandardných platobných kariet s magnetickým prúžkom, umožňuje akceptáciu čipových kariet, kde máme slot, do ktorého sa vlastne vkladá čipová karta. A samozrejme toto zariadenie umožňuje aj akceptáciu bezkontaktných kariet.“

Jediné, čo predajca na prevádzku zariadenia MPOS potrebuje je spojenie s mobilným telefónom.

„Je potrebné toto zariadenie spárovať s vaším mobilným zariadením, vaším smartfónom, prostredníctvom Bluetooth. A na to všetko samozrejme potrebujete aj dáta. Samotné MPOS zariadenie neobsahuje SIM. SIM sa nachádza vo vašom smartfóne, ktorá využíva vlastne vaše dáta, ktoré sú potrebné na zrealizovanie transakcie. Jedna z možností je využiť existujúcu Wifi alebo GSM dáta.“

V prípade GSM, teda mobilných dát, je pritom možné práve všetky dáta za prenesené transakcie odpočítať z paušálu od telekomunikačného operátora so zahrnutými mobilnými dátami.

„MPOS zariadenie je veľmi šetrné k vašim dátam a jedna transakcia sa pohybuje okolo 10 kilobajtov.“

Sprievodná aplikácia k terminálu je určená pre mobilné zariadenia s operačným systémom iOS a samozrejme Android. Aplikácia pritom počíta s každou situáciou. Znamená to, že sa cez ňu dajú platby nielen uskutočniť, ale v prípade reklamácie sa tiež dá vrátiť časť alebo celá platba. No aplikácia má aj ďalšie funkcie.

„Používateľ služby MPOS má k dispozícii prehľad transakcií, ktoré môže získať na svojom mobilnom telefóne alebo web rozhraní.“

Vďaka tejto histórii transakcií si tak vie predajca spätne pozrieť aj staršie platby. Samozrejme myslelo sa aj na potvrdenie o platbe. V dnešnej modernej dobe sa kladie dôraz na životné prostredie, takže sa tu papier vymenil za elektronické potvrdenie.

„Rozdiel oproti štandardnému POS terminálu spočíva v tom, že toto zariadenie neobsahuje tlačiareň, ale platiaci dostáva potvrdenie o svojej platbe emailom.“

Aj čo sa týka bezpečnosti sa dá na MPOS spoľahnúť rovnako dobre, ako na veľký platobný terminál.

„Jeden z tých spôsobov je zabezpečená aj potrebnou certifikáciou z kartových schém na takéto zariadenia. Dostávame určitú mieru a úroveň bezpečnosti aj prostredníctvom klávesnice, ktorá sa nachádza na tomto zariadení. To znamená, že keď zadávate svoje údaje alebo PIN kód na tejto klávesnici, tak sa bezpečnou, kryptovanou cestou prenášajú do vášho autorizačného centra.“

A ani o energiu sa pri MPOS netreba obávať. Zariadenie má v sebe zabudovanú batériu a k nej si prináša aj možnosť rozšírenia celkovej výdrže zariadenia.

„Zariadenie obsahuje aj microUSB konektor, ktorý umožňuje pripojiť Powerbanku,“ uzatvára pán Ivan Kubiš, Slovak Telekom.

MPOS je teda malým zariadením, ktoré by mohlo byť vo výbave malých obchodníkov či živnostníkov. Zvlášť takých, ktorí sa svoje produkty snažia ponúknuť spotrebiteľom na rôznych podujatiach, aj pod holým nebom a chceli by využiť to, že ľudia majú často namiesto hotovosti vo vrecku len platobnú kartu. Takže výhovorka, že je pre nich platobný terminál objemnou záťažou, už teda pri existencii tohto malého zariadenia neobstojí.