Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bojové bezpilotné lietadlo Loyal Wingman je schopné slúžiť po boku stíhačiek

Bojové bezpilotné lietadlo Loyal Wingman je schopné slúžiť po boku stíhačiek
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Boeing na medzinárodnej leteckej šou v Austrálii predstavila svoj najnovší model bojového dronu Loyal Wingman UAV (UAV – bezpilotný letecký prostriedok). Formálne označený ako Boeing Airpower Teaming System, koncept bezpilotného bojového lietadla je vyvíjaný v spolupráci Boeing Australia a austrálskou vládou.

Vývoj bojových dronov sa rozbieha pozoruhodnou rýchlosťou. Začali to bezpilotné lietadlá s krátkym doletom, no teraz sa začínajú ukazovať stroje, ako je Loyal Wingman, ktorý je navrhnutý tak, aby dokázal spolupracovať s konvenčnými bojovými lietadlami, dopĺňal a rozširoval ich schopnosti počas misií.

Nový koncept bojového bezpilotného lietadla dokonca vyzerá inak ako mnohé súčasné UAV. Podobá sa na stíhacie lietadlo bez kokpitu. Skutočný prototyp by sa do vzduchu mal dostať v roku 2020. Lietadlo má dĺžku 11,7 metra a jeho efektívny bojový dosah sa bude pohybovať v rozmedzí 3 704 kilometrov.

Boeing Loyal Wingman UAV

Nie sú dostupné žiadne informácie o vyzbrojení dronu, no bude vybavený bojovými elektronickými systémami a senzormi pre spravodajské, hliadkujúce a prieskumné misie. Okrem toho Loayal Wingman získa aj umelú inteligenciu, ktorá mu umožní pracovať autonómne, aby mohol bezpečne lietať po boku lietadiel s ľudskými pilotmi. Ide pritom o najväčší bezpilotný letecký program spoločnosti Boeing, ktorý je zameraný na medzinárodný trh.

„Boeing Airpower Teaming System poskytne ničivú výhodu pre posádky spojeneckých ozbrojených síl,“ hovorí Kristin Robertson, viceprezident a generálny riaditeľ spoločnosti Boeing Autonomous Systems. „Svojou schopnosťou rýchlej zmeny konfigurácie a vykonávania rôznych druhov misií v tandeme s inými lietadlami bude náš najnovší prírastok do portfólia spoločnosti Boeing skutočne násobičom efektivity armády, pretože chráni a podporuje vzdušné sily.“