Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové priestory Lenovo v Bratislave prinášajú iný pohľad na pracovisko

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 4. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak chce človek žiť moderne alebo sa rodina rozrastie o nového člena, zvyčajne hľadá nové bývanie. Podobne je to aj vo svete firiem. Tak napríklad čínska spoločnosť Lenovo, ktorá je na Slovensku už od roku 2006, sa rozhodla v Bratislave staviť na nové priestory. Rozhodne bolo jedným z cieľov aj vytvorenie inšpiratívneho pracovného prostredia, kde sa k slovu dostanú samozrejme aj technológie. A tak sme sa na to boli s kamerou pozrieť.

Základom efektívneho fungovania firiem sú nepochybne aj moderné kancelárske priestory. Lenovo si pri ich hľadaní pridalo i požiadavku budovy, ktorá bude priateľská k životnému prostrediu a jej technologické vybavenie zvýšiť produktivitu práce. Toto nakoniec splnili priestory pri nábreží Dunaja v lokalite, ktorá by sa dala označiť aj ako nové centrum biznisu v Bratislave.

„Celý proces, kedy sme sa rozhodli presťahovať, až po skutočné sťahovanie, trval asi dva roky. Konzultovali sme to aj so zamestnancami, ktorých sme povzbudzovali, aby sme zistili, kde by chceli byť v novej budove. S hľadaním a s výberom sme začali ešte v lete v minulom roku. Skutočné fyzické sťahovanie trvalo 30 dní,“ hovorí pán David Reilly, Bratislava Site Leader, Lenovo Slovakia.

Nové Centrum zdieľaných služieb má k dispozícii tri poschodia a rozkladá sa na celkovej ploche 6 400 metrov štvorcových. Je tak najväčšie v rámci európskej siete Lenovo.

„Máme tu finančné oddelenie, globálne riadenie dodávateľských reťazcov, riadenie firemných procesov i servis. Všetky hlavné funkcie, ktoré pomáhajú s rozvojom podnikania sme umiestnili v Bratislave.“

Dispozícia priestorov umožňuje transformáciu pracovného prostredia, takže zamestnanci už nemusia všetok čas stráviť len pozeraním na obrazovku monitora. K dispozícii sú tak aj rôzne oddychové a pracovné zóny, kde sa ľudia môžu i neformálne porozprávať. Firemná kultúra aktívneho pracoviska tak povzbudzuje k flexibilnej práci a pomáha hľadať nové cesty pre riešenia problémov. V tomto smere sa Lenovo rozhodlo pre osvedčený technologický koncept otvorenej multi-kancelárie.

„Je množstvo úloh, kedy otvorená kancelária prináša prostredie, v ktorom sa ľahšie spoločne komunikuje. Máme tu tiež veľa malých zasadacích miestností. Kombinácia otvorenej kancelárie, zón pre úzku spoluprácu a oddychových zón určite prispieva k produktivite zamestnancov.“

Nie každý sa však v otvorenej kancelárii dokáže sústrediť na určitú úlohu alebo nechce byť rušený okolím, ak má dôležitý pracovný hovor, či videohovor. Pre takéto prípady sú moderné priestory vybavené strategicky rozloženými kabínami, takzvanými tichými zónami. Tie sú postavené zo špeciálnych materiálov a vďaka nim sú schopné výrazne potláčať okolité zvuky.

„Môžete v nich pohodlne usadiť až štyroch ľudí. Tak ako môžem s niekým telefonovať, viem mať aj konverzáciu jeden na jedného, alebo sa tu zíde malá skupina zamestnancov v rovnakom čase a ich rozhovor bude súkromný, keďže nebude počuť mimo kabíny.“

Konferenčné miestnosti sú vybavené digitálnymi projektormi a plátnami, zatiaľ čo v menších zasadačkách sú umiestnené širokouhlé televízory. K nim si zamestnanci cez konektorovú základňu pripájajú notebooky, ktoré uľahčia prácu pri prezentáciách.

Efektívnosť budovy a samotných priestorov je pritom aj v riadení spotreby energií. O tepelnú pohodu sa tak v horúcich letných mesiacoch sa postará viac zónová klimatizácia. Tá je prepojená so systémom senzorov pre snímanie teploty. No a rovnako dôležité pre prácu je i dostatočné osvetlenie v správnej farebnej teplote. V priestoroch boli preto, namiesto neónových, použité inovatívne LED svietidlá.

„Posun k LED svetlám prispel aj k nižšej energetickej náročnosti. Spotreba elektriny na svietenie klesla až o 50 percent.“

V slovenských Lenovo priestoroch sa nenachádza žiadne riadiace centrum alebo veľké dátové úložiská. Všetko je totiž riešené prostredníctvom vzdialeného cloudového systému.

„Byť pripojený je najdôležitejšou vecou pre centrá, ako je aj toto v Bratislave. Takže máme plne redundantné internetové pripojenie.“

Oproti iným typom kancelárií tu zamestnancov poteší aj to, že im na stole či pod nohami nezavadzajú káble. Po celej budove je zabezpečené bezdrôtové Wi-Fi pripojenie.

„Nový koncept práce založenej na aktivite si vyžaduje poznať takzvané hot zóny, kde ľudia najviac pracujú. Tieto priestory môžete potom čo najlepšie vybaviť. Naša Wi-Fi technológia nám umožní zistiť, ktoré oblasti stagnujú, a ktoré sú najžiadanejšie.“

V nových priestoroch sa popri vysokej úrovni kybernetického zabezpečenia nezabudlo ani na nemenej dôležitú fyzickú bezpečnosť, aj čo sa týka pohybu po priestoroch.

„Do budovy nemôžete vstúpiť bez osobnej karty. Nemôžete bez nej vojsť na poschodie, ani do určitých pracovných zón. Všetko je pridelené podľa potrieb zamestnancov a teda zabezpečené,“ dodáva pán David Reilly, Bratislava Site Leader, Lenovo Slovakia.

Centrum zdieľaných služieb Lenovo v Bratislave sa teda aj vďaka transformácii aktívneho pracoviska môže stať inšpiráciou pre ďalšie moderné firmy. Veď nakoniec spokojný a produktívny zamestnanec je nepochybne základným pilierom dlhodobého rozvoja.